Vecka 28

Bebisen


De senaste 11 veckorna har bebisen ökat 10 ggr i vikt! Bebisen väger nu omkring 1,2 kg och är 39 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Pojkbebisars testiklar har börjat vandra ner genom ljumskkanalen i buken till pungen. Detta kollar läkaren att testiklarna har kommit hela vägen ner när bebisen är född. Den lilla bebisen har börjat sova som vi andra med REM-sömn vilket innebär att den lille bebsien drömmer! Vad bebisar drömmer om är det ingen som vet. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.

 

Mamman


Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm och det är såpass stort att det påverkar hur du kan röra dig. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna ett visst tryck upp mot bröstkorgen. Det är en kraftig växtperiod mellan vecka 28 och 32. Din viktökning kan i vecka 28 vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo. Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. Om du är väldigt aktiv och tar i för mycket kan kroppen säga ifrån och då kan du få sammandragningar vilket gör så att livmodern drar sig samman och blir hård. Om detta är ditt första barn kan det hända att du får ditt första mjölkläckage nu. Brösten kommer kanske växa ännu mer nu framöver.

 

Egna Reflektioner

 

Va häftigt att bebisen drömmer! Dock så funderar jag på vad den kan drömma om, jag menar, den har ju inte direkt sett så mycket. Känns mest som att den skulle kunna bearbeta ljud och ljus :) Jag har fortfarande inte vaknat något utav bebisen på natten, utan sover som vanligt *peppar peppar, jag hoppas det håller i sig*. Jag känner mig dock lite tröttare än vanligt och skulle behöva lägga mig vid nio på kvällarna (istället för tio), ofta blir det dock runt halv elva. Bebisen sparkar väldigt livligt fortfarande, och det är alltså fortsatt mysigt :) Har börjat känna mer "specifika kroppsdelar" och inbillar mig att det har varit en häl jag känt många gånger. Det kanske lika gärna är en knytnäve, och alltså ett slag, vad vet jag ;) Oftast är sparkarna svagare neråt magen och riktigt starka på (min) högra sida, en bit utan-/ovanför naveln.

 

Jag fick en kommentar här i veckan att "det ser väl jag det, att det är en pojkmage det där". Är alltså fler som säger att de tror på en pojke, utifrån hur jag ser ut. Jag har än så länge inte hört nån som tror att det är en flicka (även om jag drömt om det, som jag skrev sist). Gällande hur jag ser ut så börjar jag nog svälla en del, ringarna börjar bli tajtare (jag kan dock ha dem fortfarande) och jag kan känna att skorna ibland sitter mycket tajtare på eftermiddagarna. Viktkurvan pekar uppåt den med och börjar stiga lite brantare nu. Det är nästan så att jag känner att det går lite för fort.. Står i alla fall på +12,8 kg nu. Även brösten tycker jag mig märka att de blivit större igen, har fått lägga undan en till bh nu, där bygeln trycker in alldeles för mycket. Och det här med mjölkläckaget... det har jag ju haft i många veckor nu :P haha.

 

Jag har fortfarande ungefär lika ont i ljumskarna som förra veckan. Värst är de gånger jag sprungit till bussen, eller efter att jag suttit still (och jobbat) i någon timme. Lättast går det i nedförsbackar, då känner jag i princip ingenting :) Vad gäller järntabletterna så har jag ökat dosen till två tabletter varannan dag (fortf en dagarna där emellan) enligt vad bm rekommenderade. Funkar bra hittills.

 

 Det här var alltså igår och då hade vi kommit hela 70% in i graviditeten

Förstår ni?? Det gör inte jag :O 70% = snart är bebis här! :D <3

Idag gick vi in i vecka 29, och enligt appen även trimester 3...

 

Kommentarer
Cissi säger:

Mysigt med de små bebisbuffarna ;)

2016-04-15 | 16:33:43
Bloggadress: http://nastanperfekt.blo.gg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback