Vecka 21

Bebisen

Din lilla bebis har nu alla sina kroppsdelar på plats och är ungefär lika stor som en banan, 26 cm och väger 400 g. Bebisen tränar sina matsmältningsfunktioner, nu kan man se via ultraljud hur bebisen sväljer fostervatten. Bebisen kissar också i magen. Bebisen kan höra och reagera både på ljud och ljus. Denna vecka är också bebisen smaklökar på tungan färdigutvecklade. Bebisen kan suga på tummen (hur gulligt låter inte det?!). Bebisen kan röra sig fritt i fostervätskan och du kan känna sparkar högt upp i magen och långt nere vi blygdbenet.

 

Mamman

Du kan känna livmoder nära naveln. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet som kan ge sura uppstötningar.

 

Egna reflektioner

Jag känner sparkar varje dag ner mot blygdbenet och det verkar vara en livlig liten person. Känner mestadels bara inne i magen, men känner även då och då med handen utanpå. Tycker att det kan vara lite svårt att känna med handen då jag ofta känner mycket puls (min egen) på magen. A har tyvärr fortfarande inte känt sparkarna vid något tillfälle, alltid när han ska känna så slutar bebisen sparka (hårt). Jag har börjat få känningar i svanken, särskilt såna dagar som jag är uppe och går en del. Försöker att inte böja mig med ryggen, som jag alltid gjort, utav mer med benen - och det blir mycket bättre. Jag är fortsatt mycket varmare i kroppen och kan sitta i linne på jobbet - inget jag direkt lider utav, än :P Brösten har även kommit igång den här veckan märkte jag ^^. Vad gäller sömnen så känner jag att jag behöver ungefär en timme mer per natt för att hålla mig pigg under dagarna. Är dock svårt att få ihop det, men jag passar på när jag kan. Näsblod blöder jag lite grann till och från, inte så att det rinner, men de gånger man snyter sig är det blodigt (så känsliga slemhinnor har jag fått).

 

I måndags var jag på MVC för besök. Fick äntligen lyssna på hjärtljuden igen (fortfarande lika fina), och det var ju för underbart <3 Barnmorskan berättade om de kommande kurserna som de har, och även de som finns på sjukhuset, plus att jag fick ett Moderskapsintyg som jag skickat in till Försäkringskassan. Vägde mig också, och jag har gått upp ca 6,5-7 kg nu (så i överkant enl. texten ovan).. Ska bli spännande att se/mäta alla värden nästa gång och börja mäta SF-måttet!

 

Imorgon går vi alltså in i vecka 22... :)

 

 

Helgens fynd

Här är kläderna som vi köpte i helgen till vår kommande bebis :) Som sagt, jag kunde inte hålla mig längre...! På något sätt var det ändå svårt att förstå, när jag satt och gick igenom dem när vi kom hem, att det är en liten minimänniska som kommer att ha de här kläderna i sommar/höst. Helt ofattbart, men såå underbart :)
 
De här Mumin-setet (body + byxor) kände jag att jag bara måste köpa, har tittat på det jättelänge! Det blev i en lite större storlek, med forthoppningen att bebisen ska kunna ha det liite längre ;) från Lindex.
 
Tvådelat set med body och byxor (med fötter på), också det från Lindex.
 
Star Wars-setet med body (ja, den är uppvikt på bild) och byxor, från HM, var ett självklart val för A! ;)
Sen blev det även de första strumporna, från Lindex, några fler bodys (i olika storlekar), från Lindex/HM, dregglisar från HM och en underbar mössa, med harar på, från Name It.
 

Bacillskräck

Dagen började med frukost och sen en sväng till Farsta där N skulle dansa. Efter det åkte vi bort till Sickla Köpkvarter för att titta på/handla bebiskläder :) jag har varit så sugen på det länge, men vi tänkte vänta till efter ultraljudet i alla fall. Och nu har det ju gått snart två veckor sedan det! Vi köpte lite av varje, men mest bodys (visar bilder imorgon). Längtar så tills vi får använda dem! :)
 
Förutom bebiskläder köpte vi även tröja och kalsonger till N, gardiner och gardinstång till vår första hall och lite annat smått. Nu måste jag verkligen ta och plocka upp symaskinen och se hur den fungerar, för gardinerna måste sys upp!
 
Det blev även lunch där och sedan, till N's förtjusning, några timmar på Andys Lekland innan vi åkte hem. Min första tanke när vi kom upp till leklandet var "Oh herreguuuuuuud va barn!!!", vilket i mitt huvud betydde, förutom att det var livat, "Oooj vilken bakteriehärd det här är!!!". Jag hade inte riktigt förberett mig på hur stort det skulle vara och hur mycket barn.. Men några timmar gick fort där inne och vi både fikade och lekte med N i omgångar. Dock så började jag "må illa" när jag såg det här:
 
 
Som att det här stället inte var en bakteriehärd som det var! Under den korta stund som vi var kvar (ja vi frågade faktiskt N om han ville gå därifrån strax efter, och det ville han) såg jag att det inte var tomt inne i det avspärrade området. Det var framförallt en kille i kanske 6-årsåldern som gick runt och sparkade, rev och slet bort all avspärrningstejp och gick in i alla avspärrade områden - för att sen gå ut i resten av leklandet och fortsätta leka där...... Jag ville springa därifrån.
 
Vi tvättade (och spritade) händerna ordentligt och gick strax därifrån (vi hade ju varit där nån timme som sagt) för att handla mat till kvällen. Väl hemma har det sedan blivit skidåkning på tv, pizzabak och godis framför Melodifestivalen - och en massa förhoppningar om att vi inte ska bli sjuka. Jag vill verkligen inte! 
 
...har jag sagt att jag är rädd för bakterier? Särskilt om de har med spya att göra?
Nu går vi och lägger oss här hemma, snälla håll tummarna för oss!
 

Alkoholfri Sangira

Vet ni vad jag fick hem igår? :) Jo, det första köpta bebisplagget! Nu är det ju visserligen köpt på bloppis, men det är ju lika nytt för oss ändå. En supermysig "björn"-tröja, som vi köpte av Jennifer!
 
Annars hade jag tänkt skriva om helgen som var, men inser att det redan har gått fyra dagar - och det alltså är helg snart igen! Vi hade i alla fall en lugn helg hemma jag och A, och blandade längdskidåkning och fotboll på tv, med sovmornar, promenad, matlagning och lite plockande. På söndagen fick vi hem N igen och lyxade till det med Tapas på kvällen. Vi åt vitlöksmarinerade räkor, baconlindade dadlar, patatas bravas, rostat bröd med aioli, sallad och kyckling på, 5 sorters ostar, tomat, oliver (de åt inte jag) och sist men inte minst, en hemgjord alkoholfri Sangria :)
 
Det ser kanske inte så mycket ut för ögat, men oj va ott det var och oj va mätta vi blev!
 
Här är receptet jag använde mig av till den alkoholfria Sangrian, jag gjorde dock om det lite:
 
1 l starkt blandad svartvinbärssaft
(tänk på att sodavattnet späder ut saften sedan)
2 st kanelstänger
1 msk kryddnejlikor
1 st äpple
1 st apelsin
2 dl bubbelvatten
Gör såhär:
 
Blanda svartvinbärssaft. Skiva frukten och lägg i den tillsammans med kanelstänger och kryddnejlika, i saften. Låt dra i kyl i ca 30 minuter. Toppa med sodavatten.
 
Något att tänka på, som vi skulle göra annorlunda till nästa gång, var att:
 
1. Blanda saften starkare från början och ha i mer bubbelvatten på slutet. i tyckte att det blev för lite kolsyra.
2. Lägg kryddnejlikorna i en tesil eller likande, så att den går att ta ur efter 30 min. Det blev väldigt mycket smak av dem efter ett tag.
 

Vecka 13-20

Under vecka 13-14 började jag på riktigt känna att min lukt hade ändrats. Jag hade tidigare tyckt mig känna lukter väldigt väl/starkt, även om A inte tyckte att han kände dem. Men i de här veckorna började det bli lite smått jobbigt. Alltid när jag drack vatten (eller något annat) ur våra glas här hemma så tyckte jag att det luktade riktigt unket. Jag trodde först att det var något fel på vår nya diskmaskin, men när ingen annan kände lukten så fick jag inse att det nog bara var jag och min näsa :P
 
vecka 16 var vi på ett nytt besök hos barnmorskan, och den här gången fick vi träffa "vår" barnmorska. Pratade lite med henne och vi fick även lyssna på hjärtljuden i magen. Jag var inte alls beredd på det men blev superglad. Jag som inte hade känt någonting av att jag var gravid under de senaste 5 veckorna, hade nästan börjat tro att jag bara inbillade mig graviditeten, att graviditetstestet hade visat fel och att jag bara hade blivit tjock. Är det fler av er som har tänkt så? Hjärtljuden hos bebisen (som jag då ändå inte kunde vara säker på att det var EN bebis) låg på fina 145, och jag blev så lugn av att höra dem. Det var verkligen en lättnad! Dock hade jag lite högt blodtryck den här gången, varefter bm frågade om jag var stressad. Och ja, det måste jag väl ändå säga att jag var.
 
I början av vecka 18 kände jag de FÖRSTA RÖRELSERNA i magen, och jag förstod nästan direkt att det måste vara bebisen. Det liksom bubblade på framsidan av magen, nedanför naveln, och jag tänkte direkt att "där har jag ju inga tarmar, så det kan inte vara gaser". Sedan dess har jag känt rörelser mer eller mindre varje dag och det är ju bara för mysigt <3
 
vecka 19 var det dags för ULTRALJUD. Jag hade inte alls varit särskilt nervös inför det, utan mest förväntansfull. Men när jag klev på tunnelbanan (och det alltså var 30 min kvar) blev jag riktigt nervös! Allting gick dock bra och vi fick se den lilla bebisen som låg där inne, och som jag skrev mer om här. När man är gravid blir ju tydligen slemhinnorna känsligare och man blöder lättare i mun, näsa osv. Att tandköttet är känsligare hade jag märkt för ett tag sedan, men när jag sedan började blöda näsblod var och varannan dag blev jag lite förvånad - tydligen är även det vanligt :P Den här veckan började jag även känna av en annan (rolig) sak, nämligen att naveln börjar "vända sig ut och in". Man känner verkligen att huden är sådär bebislen inuti, som folk säger ;)
 
Nu är vi som sagt inne i vecka 20, och under senaste två veckorna har jag känt i ryggen och höfterna att jag är gravid. Mest i svanken, vilken jag har märkt av på jobbet om jag suttit still/stått i samma position för länge. I helgen var vi även ute och gick, och på slutet av promenaden började det bli väldigt jobbigt i svanken igen - så sen blev det vila resten av dagen :) En annan sak jag märkt nu i veckan är hur mycket varmare jag har blivit i kroppen. På jobbet kan jag sitta i t-shirt eller linne om dagarna, vilket aldrig har gått annars, och på nätterna svettas jag utav mitt täcke (som är typ det tunnaste IKEA har) :P
 
Idag är vi halvvägs, och jag känner verkligen hur jag bara längtar mer och mer! Först och främst längtar jag till nästa bm-besök där jag förhoppningsvis får lyssna på hjärtljuden igen. Vem är du där inne som ligger och sparkar om dagarna? Det är verkligen en underbar känsla att känna dig i magen varje dag <3
 

Vecka 1-12

Jag tänkte ta och sammanfatta den tid av graviditeten som har gått. Jag hade väntat mig att jag skulle må illa under en längre period, känna mig helt annorlunda och märka av det ena efter det andra hela tiden, men riktigt så har det inte varit:
 
I vecka 5 började brösten kännas annorlunda och gick snabbt över till att bli riktigt ömma. Det var dom ett bra tag och jag kunde inte ha vilken BH som helst på mig. Jag hade även molvärk (växtvärk i livmodern?) som kändes som en begynnande mensvärk.
 
Min största oro inför hur jag skulle komma att må, var att jag skulle må illa och spy en stor del av graviditeten. Trodde även att jag skulle må som sämst på mornarna (vilket verkar vara vanligast). Jag funderade på hur jag skulle ta mig till jobbet, det är ju ändå 40 min restid och det finns inte direkt möjlighet att kliva av bussen när som helst. I vecka 7-8 började jag en eftermiddag må väldigt illa på jobbet, och trodde att "nu börjar det". Men på morgonen dagen där på var det borta igen... För att sedan komma tillbaka igen på eftermiddagen. Var riktigt jobbigt att ta sig hem och sen även att äta, men det gick bra. Illamåendet behövde jag bara dras med i 4 dagar (om jag skötte maten och åt ofta, annars kom den lätt tillbaka). Jag är så tacksam över att jag sluppit må så dåligt och tycker så synd om dem som drabbas av det.
 
I vecka 8 var vi på vårt första besök på MVC, nämligen gruppintroduktionen, och sen i vecka 10 var vi på inskrivningsbesök. Vi hade fått tid på måndagen den veckan, och A hade följt med. Tyvärr var "vår" barnmorska sjuk då, så det blev ingen inskrivning för oss då, utan bara en ombokning till någon dag senare. A kunde då inte följa med och jag gick dit själv. Jag hade bra värden på allting de testade - Blodtryck 130/60, Blodvärde 135, Glukos 5,2. Barnmorskan var inte den vi skulle komma att ha senare, utan bara en som skrev in mig.
 
Några dagar innan vi gick in i vecka 12 berättade vi för de första, nämligen min familj. När vi var uppe i fjällen pratade A med hans brorsa i telefon, och han hade redan listat ut att jag var gravid ;) Några dagar senare berättade vi också för mormor o morfar uppe i stugan, och sen några dagar senare fick även svärmor + sambo reda på det. Sen har vi berättat lite här och där, men ändå inte avslöjat oss "för alla" förrän i torsdags.
 
När den här tiden var över kunde jag börja känna mig lite lugnare över att slippa missfall. Det var ju såklart något jag tänkt på, och även blivit riktigt rädd för en dag. 
 
Fortsättning följer...
 
 

The Bay

Fredag igår, vilket inte bara innebar frukost på jobbet utan även en lunch med Linnea som kom ner till Stockholm. Vi åt en varsin sallad på Café Fåtöljen och pratade lite innan det var dags för mig att gå in och jobba igen. Fick även en påse med bebiskläder att gå igenom, efter oss, men främst, yngsta syrran :)
 
På kvällen hade jag och A bokat bord på en restaurang, så med andra ord blev det en riktig god ätardag ;) restaurangen var The Bay, borta i Alvik. Är verkligen inte varje dag man åker dit bort, men vi hade sett att de hade en bra meny nu under krogveckan och tänkte att "varför inte?".
 
Vi tog tvärbanan dit, och i snövädret letade vi oss fram till restaurangen som låg fint nere vid vattnet (dock inte lika fint som restaurangen mitt emot - nämligen Sjöpaviljongen) :) The Bay var en väldigt lugn och stillsam restaurang som även hade en avdelning med lekhörna, vilken verkade riktigt bra. Till förrätt blev det en Toast Skagen för mig och en Carpaccio för A, till huvudrätt tog vi sedan Oxkind båda två. Det var ritkigt goda rätter, Skagenröran var sådär underbart krämig och Oxkinden var så mör att kniv inte ens behövdes. 
 
 
Det är såna här saker som vi sagt att vi ska unna oss mycket oftare, men är ganska dåliga på, att gå ut och äta på kvällen efter jobbet till exempel. Får passa på nu under våren så mycket som vi kan, för sen lär det väl inte komma så många tillfällen på ett bra tag :)
 

Nu är det vår tur!

Som en del redan visste, och som andra kanske funderat på (men inte vågat yttra sig om), så ska jag bli mamma i sommar, MAMMA. Och min älskade A ska bli PAPPA, igen. Tillsammans ska vi alltså bli föräldrar till den lilla bebisen som ligger i min mage :) och N ska bli storebror! Vilken lycka det är <3
 
Jag kommer ihåg den där sista oktoberdagen så väl. Hur jag på morgonen gick upp, tog fram graviditetstestet som vi köpt dagen innan och sedan hade jättesvårt för att kissa. Jag var inte rädd, inte orolig, utan bara nervös - för jag kände lite på mig att det stämde! Efter att jag kissat på stickan gick jag ut till A och frågade om han var beredd att se resultatet? Jag ville verkligen att han skulle vara där när jag tittade på beskedet för första gången. Jag tog upp det med darriga händer och vände på det (ja, jag grät redan här) - GRAVID 2-3 VECKOR, stod det på testet. Jag började såklart gråta ännu mer, utav glädje såklart, och vi stod och kramades en bra stund :) Sen är bilden mer suddig... Ett lyckorus skulle jag nog beskriva det som ;)
 
Idag går vi alltså in i vecka 20 i graviditeten, vilket betyder att vi är halvvägs när veckan är slut! Idag är det även 1 vecka sedan vi var på rutinultraljud och fick med oss de första bilderna hem på vår lilla bebis :) Ultraljudet gick bra, och vi kunde båda dra en lättnades suck efter att barnmorksan sagt att allting såg bra ut. Men helt enkelt var det inte att se alla organ, då bebisen inte ville vända på sig. Men efter en hel del "bankanden" på min mage (ja jag vet, det låter hemskt - men det skulle inte vara farligt alls) och en hel del rörelse på mig, så kunde barnmorskan sedan se att även det sista såg bra ut.
 
Här ligger vår lilla bebis och vinkar :)
 
I och med den här nyheten kommer det även upp en ny kategori här på bloggen - Graviditet. Hoppas ni kommer att följa med!
 

Slalom och regnväder

I fredags var jag och A på möte på Tyresö Slott vid ett-tiden (ja det händer mycket nu ;) ) och efter det packade vi in alla grejer i bilen och åkte och gämtade N på dagis, innan vi styrde kosan mot Sandviken. Vi blev bjudna på middag och fick chansen att umgås under kvällen :)
 
På lördagen packade vi in oss i bilen igen för att åka till Kungsberget. För mig var det säkert 5 år sedan, om inte mer, sedan jag var där senast - och mycket hade hänt! De hade byggt 5 nya lägenhetshus nedanför backarna, en stor skiduthyrningsbod, ett hotell, nya restauranger, en ny barnbacke osv osv. Neo skulle få testa åka slalom för första gången, så vi hade bokat ett slalompaket till honom i förväg.  När vi kom fram uppgav vi bokningsnumret och fick sedan ett "bås"-nummer där vi kunde hämta skidor, pjäxor och hjälm - supersmidigt! En ny sak som vi märkte först efter att vi kommit till liften, var att även barn under 7 år behövde ha liftkort. Det kostade såklart ingenting, men man var tvungen att säga till så att man fick ett papperskort och kunde passera liftspärrarna.
 
Händerna på knäna - sen körde vi ;)
 
Trots det lätta regnet som föll så gick det bra att åka. N var jätteduktig för att vara nybörjare och klagade inte ens på att han hade hårda pjäxor på fötterna. Även Linnea kom dit en stund och åkte lite med oss, hon fick guida A runt litegrann medan jag var med N och sen fick även jag åka två åk i de "stora" backarna. Så det är ett tips, om man vill kunna åka lite själv (med någon), att ha en tredje person med sig.
 
 
Vid halv två åkte vi hemåt igen och N somnade direkt i bilen - märktes verkligen på slutet att han var trött! Vi hann med dusch, fika och lite lek med Lottens gamla bilbana innan vi åkte in till Valbo för att titta på Linneas handbollsmatch. De mötte Bolton och det var en riktigt jämn match, som Forsbacka till slut vann med uddamålet. Var kul att titta på handboll igen och även träffa en massa gammalt handbollsfolk :) Återigen blev det middag hos mina föräldrar, en riktig favorit:
 
I den här härligheten gömmer sig Kyckling, Bacon, Sparris, Körsbärstomater, Grillad paprika, Mozzarella,
Pinjenötter och en sås på bl.a. grädde och balsamvinäger. Till det serverades färskpasta.
 
På söndagen åt vi frukost och gjorde oss klara innan vi åkte till det nyöppnade leklandet i Sandviken för att träffa/umgås med Sarah och Julia. Var kul att ses och även att se leklandet. Relativt litet, men ändå bra. Barnen var nöjda :) en lunch på McDonalds fick avsluta Sandvikenbesöket för den här gången innan vi åkte hem till Stockholm igen. 
 
 
 

Partaj i Västerås

I julkapp fick vi en upplevelse av A's pappa Mats + fru (Kerstin). Den bestod utav tvårätters middag på restaurangen Limone i Västerås och sedan en efterföljande teater på Konserthuset. Och i helgen var det alltså dags!
 
Jag och A åkte hemifrån vid tvåtiden på lördagen, hämtade upp hans brorsa + tjej i Enköping och var framme i Västerås en stund innan fyra. Hos Mats & Kerstin blev det lite snacks och dryck, med Kerstins dotter + pojkvän, innan vi gemensamt tog en taxi ner till restaurangen. Väl där var även Kerstins son och väntade på oss. 
 
Middagen bestod (för min del) utav en Bufala till förrätt (Buffelmozzarella med tomat, basilika, olivolja extra vergine, chilipeppar, oregano och havssalt) och sedan en Oxfilé med Grönpepparsås och Potatisgratäng till huvudrätt. Sedan var alla så mätta, så vi skippade efterrätten och nöjde oss med kaffe ;) Maten var verkligen hur god som helst, med mycket smaker och härliga konsistenser! Även stället var supermysigt och personalen kunde utan problem byta ut saker och ting i menyn så att det passade allas önskemål. Det enda minuset jag kunde se var att de för dagen inte hade något alkoholfritt bubbel hemma, men det kan ju hända även den bästa restaurangen. Men ja, den där restaurangen får verkligen toppbetyg!
 
Kl 20.00 började sedan teatern, vilken var Partaj (ja, som programmet på tv). Det såg ut att vara nästintill fullsatt i Konserthuset och föreställningen var riktigt bra. Bäst tycker jag att inslaget som hette "Persbrandt efter tio" var :) Det skrattades och tjoades en massa innan föreställningen var slut - och jag tycker verkligen att det var en show att se (om man gillar Partajhumorn vill säga)!
 
Partaj-gänget!
 
 
Efter föreställningen gick vi, alla 9, till Pitcher's för att ta en öl/drink/vin och umgås. Vi satt där i några timmar och pratade och hade trevligt, innan jag och A tog en taxi med Mats och Kerstin hem till dem för att sova. Vi hade fått låna övernattningslägenheten/rummet i deras hus - så det passade perfekt. Tack Mats och Kerstin för en supertrevlig julklapp, och alla er andra (också) för en supertrevlig kväll :)
 

Kan vitaminer bota?

Ja det kan man ju verkligen fundera. Oavsett vad så tycker jag att det känns bra att äta en massa frukt när man är sjuk - och gott är det ju också! Jag har varierat mig lite nu (när jag varit hemma och har haft tid), från att äta frukter direkt som de är, till att istället göra juicer av dem. Det är ju faktiskt lite roligare :) I torsdags/fredags körde jag en mix av Honungsmelon, Kiwi, Ananas, Banan och Spenat medan jag i morse gjorde en juice på Hallon, Vattenmelon och Ananas (+ en uns honung). Båda blev riktigt goda, men den idag blev nog snäppet bättre tycker jag; Godare smak, mer juiceaktig i konsistensen och inte lika "stark"/stickig i smaken (tror jag är lite känslig mot ananas/kiwi). Så alltså, har ni tröttnat på att äta frukt som den är och vill göra något roligare - mixa ihop en egen nyttig juice/smootie! ;) 
 
Före & Efter mixning