En present!

Jag har glömt att visa er den fina presenten jag fick av svärmor när jag fyllde år. Det var ett halsband från Edblad. Såå fint!
 
Silverkedja med en stjärna av roséguld
 
Nu ska jag ta och stryka lite gardiner, som sen ska sys upp. Har även lite mer jag ska sy idag, nämligen kuddfodralen till vårt sovrum, som jag pratat om tidigare. Det blir nog dragkedja på dem, eller i alla fall på den första ;) och sen så måste jag gå iväg o handla lite frukt. Är sugen på det konstant, och det har börjat sina på den fronten här hemma - inte okej! Tur jag har det som cravings istället för en massa onyttiga saker ;)

Vecka 39

Har ni inte gissat på bebisens kön, datum och storlek än, får ni gärna göra det. Kul att se vad alla tror :) Här kommer i alla fall veckans information!
 
Bebisen

Din bebis väger omkring 3,4 kg och är ungefär 50 cm lång. Bebisen fyller nu ut hela magen och det är ganska tungt. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt maraton, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.
 
Mamman

Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Nu behöver du sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn. Nu mognar livmoderhalsen inför förlossningen och du kan få kraftiga förvärkar. Du kanske inte går upp mer i vikt nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt före förlossningen. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det.
 
Egna Reflektioner
 
I måndags var jag på MVC igen, för den sista rutinkontrollen inför BF och som barnmorskan utbrast "Så du har magen kvar?!", så har jag alltså magen och bebisen kvar. Bebisen har fortsatt att växa och SF-måttet har ökat från 36 förra gången (frågade i måndags vad det var) till 37-37,5 nu. Hon sa att det inte verkar vara någon överstor bebis men att den kan vara lång, och det verkar stämma. Bebisen trycker upp emot revbenen och har även fötterna rakt ut åt min vänstersida. Den ligger alltså som ett upp-och-nedvänt L i magen, och ibland ser min mage verkligen fyrkantig ut när bebisen sträcker på sig ;) Hjärtljuden låg kvar på fina 135 slag/min och blodtrycket på mig var fortsatt bra även det.
 
Det är fortsatt mest tryck i magen från olika håll, istället för sparkar - men det är väl trångt nu som sagt. Jag känner dock ilningar nere i bäckenet lite då och då och ibland så krampar det lite under magen. Men det är ingenting som jag tolkar som att det är på G än. Dock så har jag känt mig lite annorlunda nu idag och igår, har fått känningar i höfterna/svanken och det känns annorlunda i underkanten av magen när jag böjer mig ner. Låg nyss på värmekudden i soffan för att lindra svank-ontet, vilket var jätteskönt! Man funderar ju om det kan betyda något... ;)
 
Jag tycker mig sova väldigt bra fortfarande, och är väldigt tacksam för det. Är mest på natten när jag går upp för att kissa som jag känner att "hoppas det inte startar nu, jag måste sova mera", haha ;) I morse gick jag upp kl 6 med  och N, för att sedan somna om igen när de åkt. Sov till halv tio - sen var jag seg i några timmar, haha. Men jag tror att jag behövde det!
 
97,5%, vilket betyder att det endast är 2,5% kvar!!!
100% av checklistan är klar!
...och det är 7 dagar, alltså bara en vecka, kvar till BF! :O
 
Imorgon går vi in i vecka 40... Så vi får se om det blir något mer sånt här inlägg ;)
 

Vem där?

Jag tänkte att vi skulle köra en liten gissningslek innan bebis är ute, och hoppas att ni vill vara med! :) Det ni gärna får gissa på är:
 
- Om det blir en pojke/flicka
- Vilket datum bebisen tittar ut
- Hur mycket bebisen kommer att väga
- Hur lång bebisen kommer att vara
 
Vi är beräknade den 6 juli, alltså om 8 dagar Skulle vara kul att se era gissningar, och sen när bebis är här och jag har landat i det hela publicerar jag den som kom närmast (om det inte blir för svårt att utse). Här är jag och magen:
 
...i vecka 38+2

Mysig midsommar

Midsommarafton
 
På förhand hade vi tänkt att vi kanske skulle åka ut till svärmors sommarstuga på midsommar, men ju närmare vi kom och ju mer vi kollade väderprognoserna, desto mer kände vi för att bara vara hemma. Så så blev det, en gråmulen dag med dimma i luften.. Det blev sill till lunch, jag åt till och med av den vanliga inlagda sillen, så jag tror jag kan säga att jag tycker om sill nu ;P Sen tog vi en promenad bort till Tyresö Slott, för att göra nånting. Promenaden bort dit är 1,7 km och när vi hade kommit till kyrkan, alltså det var ca 300m kvar, så fick jag så ont under magen på höger sida (typ ovanför höftböjaren) att jag var tvungen att stanna. Vi gick sedan sakta, sakta mot slottet så jag (och magen) kunde sätta mig(/oss) ner och vila en stund. Den där smärtan/känningen höll i sig, med varierande styrka, bra länge, men vi kunde i alla fall gå runt i parken en kort sväng och titta på alla människor som var där för att fira midsommar! Vi satte oss på terassen en stund också, och tog ett varsitt glas att dricka, innan vi promenerade till busshållplatsen och tog bussen hem. Smidigt, skönt och snabbt!
 
Midsommarfirande vid slottet!
 
Rosor, Bubbel, Nobellax och jordgubbsefterrätt! :)
 
Solen började titta fram lite senare och vi satt ute på balkongen och hade det mysigt. Middagen blev sedan en Nobellax med färskpotatis till och sedan Glass med jordgubbar och grädde/digestivekex till efterrätt :)
 
Midsommardagen
 
Under lördagen kände vi oss mycket piggare - måste ha varit vädret! Det var riktigt varmt, och det blev faktiskt en tur till stranden här i Alby :) 27 grader i luften gjorde att de 18 graderna det var i vattnet inte kändes så kalla, det var istället riktigt skönt att vara i och bada! Preggot kunde ju inte ligga och steka sig till överhettning heller ;) Mycket bok blev det läst på stranden, och en fika hann vi med innan vi tröttnade.
 
Vid 18-tiden, efter att ha vilat och duschat, tog vi bilen ut till Trinntorp och Tyresö Sjökrog. Vi tog en återigen kort promenad ut förbi badet och A knäppte några fina gravidbilder på mig :) Vi båda riktigt njöt av att vara där ute, i solen, vid vattnet och den fina naturen. Dock fick jag ont under magen igen, så det var riktigt skönt att sätta sig på restaurangen sen! Uteserveringen (med utsikt över vattnet) låg helt i skugga, men det gjorde absolut ingenting, trots att jag satt i short och linne. Det var riktigt varmt och kändes som att vara utomlands :)
 
Den här är helt klart min favoritbild! <3
 
 
 
 
Efter vi ätit tog vi bilen och åkte ännu längre ut på Tyresöhalvön, nämligen till Brevik och Ällmora. Vi hade en liten sightseeing för oss själva, vilket var riktigt mysigt. Smala, trånga vägar och snårig skog på sina ställen blandades med världens utsikt över vattnet och backar utan dess like, på andra - ett riktigt äventyr alltså. Det känns verkligen som att vi har bosatt oss på rätt ställe! Att ha all den här fina naturen runt oss, badplatser, kunna känna lugnet, men att ändå inte ha så långt in till stan - det är ju underbart :) <3
 

Lediga dagar

Jag har kommit på att jag inte är så duktig på att vara ledig och ta det lugnt nu när jag är hemma. Var väl egentligen det jag skulle gå hem från jobbet för att göra nu inför förlossningen, men istället ser jag det lite som att hinna med att göra saker som jag inte gjort tidigare ;)
 
I tisdags var jag till Tyresö Handelsträdgård för att köpa blommor till balkongen. Åkte dit vid halv elva och gick runt där en bra stund och funderade och betraktade alla blommor som fanns där. Till slut hade jag bestämt mig för vad jag skulle ha, kunde betala och åka hem. Sen blev det vila och lunch innan jag åkte iväg och tankade (så vi har bensin i bilen när/om vi måste åka till BB) och sen vidare till Farsta.
 
Lugnt och harmoniskt, om än något varmt för ett preggo som mig... ;)
 
 
I Farsta hade jag för det första tänkt köpa amningslinnen och amningsbh. Linnen hittade jag, men bh:arna vara bara så konstiga och passade inte alls. Den sorten som var skön och satt bra, fanns istället inte i storleken större - vilket jag kommer behöva ha när mjölken rinner till sen. Så BH kanske det blir att beställa ändå, är ju dock väldigt svårt, då man vill alltid vill testa dem först... Förutom dessa grejer köpte jag spolar till symaskinen och tyg till kuddfodralen jag skrev om tidigare. Köpte både knappar och dragkedja till dem också, så får jag välja vad jag vill ha sen ;) Köpte och fixade även lite grejer som A frågat om. Lämnade in hans klockor på batteribyte, köpte lite rakgrejer och var in på Clas Ohlson. 
 
Jag knäppte också kort till nya körkortet, i en sån där automat. Jag förstod mig på automaten i alla fall, men herregud hur man ser ut. Förstår inte varför jag ser så hemsk ut på såna där bilder :O Crazy eyes och jättekonstig min, menmen, det får väl vara så.. xD Efter att ha gått runt en bra stund, närmare bestämt 2,5 timme, så hade jag så fruktansvärt ont i fötterna. Parkeringen skulle snart gå ut, men jag kände att jag var tvungen att sätta mig ner en stund. Så det blev en fika på Waynes - uppskattat för både mina fötter och för magen som fick lite energi. Var sen in på ICA en sväng innan jag åkte hem för att slänga mig på soffan (i minst 1 timme, lovade jag mig själv). Och jag hann inte få nån böter heller, tror jag åkte ungefär samtidigt som tiden gick ut (y).
 
Igår hade jag istället bestämt mig för att vara hemma hela dagen. Eller ja, jag var iväg och tvättade 4 maskiner tvätt i tvättstugan på morgonen samtidigt som jag planterade blommor ute på balkongen. Var jätteskönt att stå där ute i halvskugga innan det blivit för varmt. Blev riktigt nöjd med blommorna - men sen var jag tvungen att vila, och äta! Tror det blev lite för mycket där igen, då jag var alldeles skakis innan jag fått i mig maten... När jag ätit somnade jag en halvtimme i soffan, vilket var riktigt skönt!
 
Utan att jag tänkte på det, så matchade ju faktiskt blommorna med fasaden ;)
 
 
Några "grenar" från den hängade blomman gick av, så de fick stå i en flaska på bordet istället :)
 
På eftermiddagen blev det förberedelse utav middagen och efterföljande efterrätt innan jag dammsög lägenheten. Tog dock inte övervåningen, då jag kände att det blev för mycket i värmen. Sandra kom sedan hit vid 16-tiden och hälsade på. Vi gjorde klart middagen och efterrätten tillsammans, medan vi pratade på om allt möjligt :) Vi åt sedan med A när han kommit hm från jobbet och kollade sedan på EM-fotbollen med en varsin somrig och god Rabarber/hallon-tiramisu i handen. Lyckad kväll med andra ord! :)
 
Bild lånad från Ica Buffé, klicka på bilden för recept.
 

Vecka 38

Bebisen
 

Nu är bebisen ca 48 cm lång och väger 3,17 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden. De allra flesta bebisar ligger med huvudet neråt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen.

 
Mamman
 

Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favoritkläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig. Allt fler känner förvärkar nu. Du kan känna en stickande känsla (check!) i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater nu och packa BB-väskan.

 
Egna Reflektioner
 
2 veckor kvar. 95% av graviditeten är klar. Bebisen är "färdigbakad". Det kan ske när som helst. Mycket som snurrar i huvudet just nu, men jag känner mig trots allt rätt så lugn. Under den här graviditetsveckan har vi fått en hel del gjort, köpt barnvagn mm (som jag skrev om här), varit på ett till BM-besök (som jag skrev om här) och landat mer och mer i tanken. I bebisgrupperna på facebook är det fler och fler beräknade julimammor som får sina bebisar, så man förstår ju att det är dags snart! Eller förstår jag verkligen att det här gäller mig också...?
 
På nätterna måste jag fortsatt gå upp minst en gång och kissa, ibland två. Även på dagarna blir det väldigt täta toabesök, och särskilt om jag varit uppe och gått runt.
 
Både händerna och fötterna har svullnat känns det som. Jag märker det framförallt på morgonen/natten när jag vaknat och ska ta de första stegen på golvet. Känns som att fötterna har ballonger i sig, som trycks ihop när jag belastar fötterna ;) konstig känsla. Även fingrarna känns som tjocka korvar och det tar liksom emot när jag ska knyta händerna ^^.
 
En lite rolig grej (som A verkligen tyckte att jag skulle skriva med) är att det är lite svårt att laga mat på spisen. Vi har ju en induktionsspis med touchknappar... Flera gånger när jag har stått där och lagat mat så har magen tagit i spisen och jag har råkat sänka/höja värmen på nån platta. Igår hände det tre gånger innan jag den fjärde gången till och med lyckades stänga av spisen med magen... ;) haha (här skulle jag verkligen behöva emojin som skrattar så han gråter ;) ). Det är så komiskt så jag har stått där och skrattat åt mig själv :P
 
Annars är jag också väldigt påverkad utav värmen, blir riktigt trött och framförallt svettig! Vill helst att det ska fläkta och jag har inte suttit särskilt mycket i solen. Men på lördag funderar vi på att åka och sola/bada, då det ska bli riktigt fint väder. Min förhoppning är då att kunna ligga mycket i vattnet och på så sätt svalka mig. Sen kanske vi får göra något jag aldrig gjort förut (på stranden) också, nämligen att söka oss till skuggan... Haha, hemska tanke ;) Det här kanske blir min enda chans att bada nu under sommaren, man vet ju aldrig när bebis vill titta ut och sen vet man ju inte hur lång tid kroppen behöver på sig att återhämta sig efter förlossningen - det KAN med andra ord bli en badfri sommar för min del.
 
Igår var det 14 dagar kvar till BF, alltså enbart 2 veckor!
Idag går vi in i vecka 39... :O <3
 

En tävling och en VINST!

Jag brukar i princip aldrig vinna något, inte för att jag tävlar särskilt ofta, men ändå. Brukar vara med på lite tävlingar som dyker upp här och där i alla fall, för nån gång måste det ju bli min tur (kan man tycka)... Äntligen har det hänt också - jag har vunnit! Ensam vinnare var jag också, vilket såklart var lite extra kul! :)
 
I vecan fick jag ett sms från Alltförföräldrar att jag hade vunnit en goodiebag i deras tävling och att de skulle skicka den under veckan. Igår fick jag hem en avi och idag var jag alltså och hämtade ut paketet. Det var en massa bra produkter tycker jag, och till skillnad från babyboxarna jag fått/beställt så var alla förpackningar här i normal storlek, alltså i princip inga prover. Men sen var det här en vinst också ;) Det här var i alla fall allt som gömde sig i paketet:
 
Colgate: Tandborste + Tandkräm, BlowPro: Hårspray, Alfons Åberg: Schampo, Balsam och Badskum, Ella's Kitchen: Klämmisar 2 smaker, Castus: 4 paket Fruktstänger, Cloetta: Pollypuffar Sea Salt,
RFSU: Turn Up the Heat, Klick Supreme Glide, Intim Shaving Gel, Intim After Shave, Daily Balance Intimtvål och Avctive Balance-tabletter, Bambino: Haklapp, MAM: Napp Glow-in-the-dark
 
Lego: Duplo,NUXE: Multi-purpose Oil, Face Cleansing and Make-up Removing Gel, Ansiktskräm, Böcker: Lämnad Ensam och Jorden Runt: HAJARNeutral: Sköljmedlel och tvättmedel, Palmolive: Duschtvål, Medela: Purelansalva (typiskt att jag precis köpte en tub sån), Övrigt: Parfym "Lady Million" och Bio-Oil
 

Barnvagn, bad och bra förstahelg!

Då kan man väl säga att jag har haft min första semesterhelg för året också. Gick ju på semester i torsdags, var ledig i fredags och fick umgås med A och N under helgen. Tyvärr så hade ju inte semestervädret förstått att det skulle vara framme i helgen, istället blev det en massa regn.. Vi roade oss bra ändå!
 
På lördagen fick pappa A en sovmorgon då jag och Neo gick upp. Frukost och lite slappande hemma hann vi med innan vi tog bilen in till stan för att hämta hem barnvagnen, med stort B - som jag har längtat! Hade ju länge planerat fel i huvudet och trodde att vi skulle hämta den redan 2 veckor tidigare, men så var ju inte fallet. Förutom att hämta hem vagnen så köpte vi även en badbalja och en skötbädd. Väldigt nöjd med skötbädden också :) Badbaljan var... en badbalja, inte mer än så egentligen ;) haha.
 
Efter att vi varit i stan så åkte vi hem till Tyresö igen, åt lunchbuffé på White Rice, shoppade byxor till N på Kappahls rea och besökte sedan badhuset, aka Tyresö Aquaarena/Medley. Jag hade inte tänkt mig att jag skulle bli såå uttittad på badhuset som jag ändå blev, även om jag trodde att folk skulle kolla på min gravidmage. Jaja, jag bjuder på den :P Vi plaskade runt där i någon timme, A och N åkte vattenrutschkana och jag fick gå till simbassängen några gånger (istället för att sätta mig i bubbelpoolen som jag tänkt) för att svalka av mig. Preggot skulle nog ha svimmat av värmen annars ;) Fick ju faktiskt några längder simmade där inne osckå, så det var väl inte fy skam. Vi såg också "min gamla idol", som A så fint uttryckte sig, där. Nämligen gladiatorn Atlas ;) haha. Är mycket gladiatorer som härjar här i Tyresö och Stockholm tycker jag. Innan vi åkte hem fick vi även gå in i gymmet och kolla hur det såg ut där. Både jag och A har ju funderat på att byta dit, eller jag har väl redan bestämt mig, så det var skönt att se vad som fanns där. Jag känner mig nöjd, och tror att det kommer vara väldigt bra att kunna gå dit med bebis sen om dagarna också :)
 
Snygga va? :)
 
Detaljbild...
 
Igår var vi bara hemma och tog det lugnt. Lekte en massa med N och tyckte att det var så skönt när man kunde göra precis vad han ville, inte tänka på alla måsten som man alltid har annars när man jobbar osv. Han verkade uppskatta det han med - när jag sen satte mig i soffan kröp han upp i mitt knä och sa att han älskar mig. Hur mycket smälter man inte då?! <3
 
Jag invidge (äntligen!) också symaskinen som jag fick i present när jag fyllde 25. Ja, alltså ett år sedan :P Den funkade bra, och jag fick lagat två utav A's chinos som gått sönder. Han blev glad, och jag kände hur kul det ju faktiskt är att sy igen - win win! Ska ta tag i gardinerna som behöver fållas nu nån dag också plus att jag ska köpa tyger till att göra nya kuddfodral till (framförallt) sovrummet. Kuddarna vi har där nu passar inte riktigt in känner jag. Frågan är bara om jag ska testa mig på att göra fodral med knappar, och alltså sy knapphål, eller om jag ska sy fast dragkedja på dem... Hmm, återstår att se :)
 
På kvällen efter att N åkt till sin mamma så passade jag och A på att bygga ihop vagnen. Båda var väldigt ivriga och vi nästan slogs om vem som skulle öppna kartongen ;) haha. Vi byggde ihop den i ett nafs och stod sedan och betraktade den tillsammans - som sagt, väldigt nöjda! Here it is...
 
Bugaboo Buffalo med svart chassi, och det nya gråa tyget :)
Längtar tills vi får testköra den här med någon i... <3
 

Sista och första dagen

Igår gjorde jag min sista dag på jobbet på väldigt länge, för att gå på semester och min livs första föräldraledighet! Dagen var rätt lugn och jag hann med det jag skulle göra. Var skönt att kunna avsluta, lämna över och städa undan utan stress, vilket inte riktigt brukar vara fallet innan semester och så ;P Jag har verkligen landat i det här med att få gå hem nu och det känns verkligen skönt. Nu är det bara att ta det lugnt och förbereda sig mentalt på vad som komma skall. Bebis kan ju titta ut om allt från 0 dagar till 5 veckor. Undra hur jag kommer att reagera när det hela sätter igång... Undra vad jag kommer tycka om smärtan... Och framförallt, hur kommer jag känna mig när hela förlossningen är över? Många frågor finns det, och det är bara att följa med - ska bli riktigt spännande :)
 
Först ut på ledigheten idag, var ett besök hos MVC. Innan dess var jag dock med och lämnade N på dagis, och A vid tunnelbanan, i Farsta. På MVC var det som vanligt lite kontroller, skönast som vanligt var att höra att hjärtljuden var finfina <3 SF-måttet hade återgått till sin normala kurva, glömde dock fråga vad det låg på... I alla fall så behövs inget TUL nu tyckte hon, och jag känner mig lugn. Blodtrycket har återgått till 120/70, lika som jag hade i vecka 25+6. HB-värdet ligger på 117 g/l, vilket betyder att det bara gått upp futtiga 4 g/l sedan jag började äta mina järntabletter. Blir till att ta 2 varje dag nu i slutet, får se om det händer något mer på de här dagarna/veckorna som är kvar.
 
Nu blir det lunch, hänga upp tvätten, åka o handla och sedan hämta hem mina pojkar igen! Sverigematchen väntar...
 
På vägen hem från centrum stannade jag och köpte jordgubbar, och de var såååå goda!
Blir till att smaska på dem ikväll som godis tror jag... Och lite center ;)

Vecka 37

Bebisen
 
Bebisen är nu ungefär lika stor som en vattenmelon och väger nästan 3 kg och är 46 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det är fixerat. Då har huvudet sjunkit så långt ner att det inte går att rucka på det. Om bebisen inte har vänt sig så brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.
 
Mamman
 
Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Försök vila nu inför förlossningen, varje dag när du kan, för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två – tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Nu är det vanligt att få förvärkar. Då blir livmodern hård i 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont.
 
Egna reflektioner 
 
Den här graviditetsveckan har bara sprungit iväg, så jag knappt hunnit reflektera över att vi är ännu en vecka närmare födseln! Veckan har i alla fall varit bra, en rörlig bebis som nu sparkar/rör sig så att det gör lite ont flera gånger om dagen. Senaste dagen har den även varit riktigt livlig i magen - och jag njuter. Njuter av att känna mitt barn där på insidan <3 det var en dag som jag tyckte att bebis var lite slö och inte alls sparkade så mycket  inte ens när jag la mig på kvällen. Jag tänkte att "har den inte kommit igång till imorgon förmiddag så skulle jag ringa in". Den natten var den mest livliga jag upplevt, oj vad bebis sparkade - kanske för att göra mamma medveten om att "här är jag, jag mår bra" ;) sen dess har det som sagt var varit full fart inne i magen!
 
Jag behöver nu gå upp på toaletten varje natt, natten som var fick jag till och med gå upp två gånger. Jag har alltid ont i magen då när jag vaknar, men så fort jag fått tömma blåsan så försvinner det onda. Antar att det är lite för fullt där inne :P 
 
Värmen är också något jag känner av mer och mer. Trots att det "bara" är 20 grader ute, men soligt och fint, så håller jag på flyta bort. Svettas väldigt lätt och snabbt! Även hemma är det riktigt varmt, tur man kan gå klädd lite som man vill där ;) nätterna är riktigt varma de med, vaknar ofta alldeles svettig när jag ska upp på toa, så duschen på morgonen är nog min bästa vän just nu ;) Värmen gör nog också att jag sväller mer. Fingrarna börjar kännas "fyllda med vätska" när jag knyter händerna och fötterna kan ibland kännas ungefär lika när jag går (särskilt utan skor). Annars har jag fått höra att graviditeten satt sig på magen, och inte att jag svällt upp överallt. Är lite så det känns också.. :)
 
Här är dagens status, imorgon går vi alltså in i vecka 38 och bebisen sägs då vara "färdigbakad" !
Än kan du få stanna där inne ett tag till tycker jag, men får
pappa bestämma så skulle du nog komma ungefär nu på en gång ;)
 

En månad som fru

Idag är det exakt en månad sedan vi gifte oss, oj va tiden rinner iväg :) En dag som började med stress och nervositet, fortsatte med kärlek, glädje och värme. Värme från allt umgänge med nära och kära, för vädret bjöd minsann inte på någon värme i sig.. Jag är så tacksam för dagen, och för att jag får möjligheten att vara fru till min underbara man <3 jag älskar dig!
 
Jag har fått mitt efternamn bytt och registrerat på de flesta ställen, men fortfarande inte fixat körkortet. Borde göra det så fort som möjligt nu! Skulle vara skönt att ha det klart innan födseln..  Tänkte visa en detaljbild på min frisyr, såhär dagen till ära :) Och vill ni läsa mer om bröllopet kan ni göra det här.
 
Frisyr: Cissi - Salong Sassari, Tyresö
Foto: Olof Ringmar
 

Firande x4

I fredags blev det kort dag på jobbet innan jag och A tog bilen upp mot Sandviken. Väl där bjöds vi på Tacos på kvällen (vilket vi nästan glömt bort att man kan äta, eller ja, det var i alla fall sjukt länge sen vi åt det hemma) och sen blev det öppningsmatch i EM på tv. 
 
På lördagen åkte vi o tittade på Lottens fotbollsmatch i regnvädret. Som tur var slutade det regna efter en liten stund och solen kom till och med fram litegrann, men det var lite småkallt. Lotten spelade ute för en gångs skull, forward istället för målvakt. Men hon var med bra där fram, en assist och ett skott "mot" mål (som hon fick felträff på) blev det bland annat. Var kul att se i alla fall :)
 
På eftermiddagen var det dags för kalas, både jag och Lotten (yngsta syrran) har fyllt år i början av juni, och mamma fyller nästa helg. Dessutom tog Linnea examen på fredagen. Mormor, morfar, och kusinerna (+1) med familj kom o hälsade på och firade oss. Det blev presenter, en massa gott att äta och även första omgångarna kubb för året :) tyvärr så förlorade mitt lag, men det var kul ändå! Tårtan på kvällen förresten, var bland de godaste tårtor jag ätit. Den hade pärongrädde och päronbitar i sig och marsipanen var täckt med choklad. Den både smakade och luktade päronsplitt - från Marangoni i Sandviken - mums! (y)
 
Middagen, som bestod av Exotisk bricka med skinka, rostbiff och potatissallad, samt Marangonis supergoda surdegsbröd!
 
 Tre systrar (och en mage) med rosbuketterna vi fick av mormor o morfar :)
 
Söndagen blev kort i Sandviken, då vi vid halv elva åkte in till Gävle för att träffa Ida och hennes sambo Erik. Det blev frukostbufféElite Grand Hotell och en massa snack. Var riktigt kul att ses, efter över ett år sedan sist!
 

Att fylla år

I onsdags, närmare bestämt den 8 juni, var det min tur att fylla år. 26 år har jag nu blivit, är gift, bonusmamma och har första barnet på väg. Känns som att jag har kommit en bit i livet ändå - och jag trivs verkligen bra där jag är! :)
 
Dagen började med att jag fick kliva upp tidigare än vanligt, medan A hade sovmorgon, för att åka iväg på platsbesök. Det blåste och var kallt, och när vi väl var framme på bygget så började det regna också. Det var tur att jag tog med mig regnrocken vi fått från jobbet, det är den enda regnjackan jag har som jag kan knäppa över magen just nu ;) 
 
Födelsedagsfirande på bygget ;)
 
Efter platsbesöket fortsatte jobbdagen som vanligt och på kvällen bjöd A ut mig på restaurang. Han hade bokat bord på tapas-stället Ramblas, där det brukar vara väldigt svårt att få bord - så det var såklart väldigt uppskattat av mig! Jag tog in Baconlindade dadlar, Calamares med citron och aioli och Chorizo på lantbröd med chilicreme. Det blev alkoholfri sangria till och sedan en hasselnötsmousse till efterrätt - riktigt gott var det :) Väl hemma igen så fick jag min present utav A - nya solglasögon! Jag hade gått o funderat på att köpa nya länge, så det blev perfekt! Tack älskling <3
 
Såhär ser de ut - snygga brillor från Chloé
 
Maten på Ramblas = Mums!
 

Vecka 36

Bebisen
 
Nu väger bebisen ca 2760 g och är ca 45 cm lång. Bebisen lägger på sig ungefär 24 gram om dagen nu. Pojkbebisar blir ofta etthundra eller tvåhundra gram tyngre än flickbebisar. Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Bebisen har börjat förbereda sig inför förlossningen. Den tränar andning, men inte när det sover djupt. Bebsen rör sig lika mycket som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt som förut. Rörelserna blir därför mer svepande  istället för puffarna som du kanske har upplevt tidigare. Det ska inte vara stilla i magen, prata med din barnmorska om du känner dig orolig.
 
Mamman
 
Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Om detta är ditt första barn har barnet förmodligen redan fixerat sig i bäckeningången nu. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.
 
Egna Reflektioner
 
Lite sena är reflektionerna, men vi kör ett inlägg ändå. Nu har jag verkligen märkt att magen har växt! Det trycker upp i revbenen och ner i bäckenet, samt ut åt ena sidan (gissar att det är fötterna). Det är inte så att det gör ont än, men jag har blivit lite smått orörlig. Är tex svårt att böja sig ner o knyta skorna. Något mer som den växande bebisen gör är att den trycker för fullt på urinblåsan. Jag har behövt gå upp o kissa minst en gång (typ) varje natt och har riktigt ont i magen när jag vaknar utav det. Ont i magen får jag iofs på dagen också om jag låter mig själv bli för kissnödig. Det värsta är ändå att gå, jag behöver liksom bara gå några 100 m innan jag känner att det börjar bli panik. Stannar jag eller sätter mig ner så går det mesta över :P 
 
Viktuppgången ligger nu på +16 kg, men jag känner ändå inte att det är särskilt "tungt" (vilket ALLA frågar om). Däremot har jag börjat svullna upp, så mycket att jag inte längre kan ha ringarna på mig :( är jättetråkigt att redan behöva ta av mig dem, men samtidigt är jag glad över att jag över huvud taget fick på mig dem på bröllopet. Hoppas jag kan ha dem rätt snart efter förlossningen sen!
 
Jag har även känt mig mycket lugnare under den senaste veckan, och kanske mer förberedd på vad som komma skall. Dock har det blivit alldeles för lite sömn och det tär fruktansvärt på mig nu. Tror jag måste bli bättre på att lägga mig i tid, även om det är svårt när jag fortfarande jobbar 100% och därmed inte kan göra några hemmasysslor under dagtid. Men snart så..
 
90 %, det är en ganska häftig känsla ;)
...och igår gick vi in i vecka 37, det börjar verkligen närma sig nu!
 

Hektisk vecka

Förra veckan var det verkligen full fart! Det var saker inbokade varje dag men som tur var var det både roliga, nyttiga och nödvändiga saker.
 
 
Gällande graviditeten har vi nu varit på de två kurser som MVC erbjudit, informationsträffen på sjukhuset och ännu ett bm-besök (som jag skrev om här). Kurserna har varit lite givande, även om jag redan läst mig till det mesta. De tog upp en del om amning som jag tyckte var skönt att höra, och visade även en film om förlossningen. Det bästa var dock att komma till sjukhuset och få se hur rummen såg ut (på film), men framförallt var man ska in när man kommer till förlossningen, vart parkeringar finns osv. Till aulan som kursen hölls i var det lite småkrångligt att ta sig, men till förlossningen var det väldigt enkelt istället, efter att ha förstått att man skulle åka på en "endast behöriga"-väg in. Får bara hoppas att det blir till Huddinge vi får åka när det är dags, annars har vi noll koll ;) eller A kan ju SÖS i alla fall.
 
Förutom optikern och tandläkaren (som jag skrev om här) så hann jag med en trevlig lunch med Amanda på tisdagen och så var jag och A på Gårdsfest på Neos dagis på torsdagen. De hade ordnat med tipspromenad om Astrid Lindgrens olika sagor och figurer, de sjöng sånger och det bjöds på fika. En mysig liten tillställning - men oj va varmt det var!!
 
Helgen inleddes med Amerikansk fotboll på Tyresövallen, på fredag kväll, där Tyresö RC mötte Uppsala. Var första gången jag och N var på en sån match, och jag tyckte att det var kul att se och lära sig lite utav reglerna (satt och frågade A typ hela tiden) ;) N var inte jätteimponerad tror jag, eller han tröttnade rätt snabbt i alla fall och gick ner på gräset bakom läktaren och lekte med några barn där istället. Jag kände också att det var lite svårt att hålla fokus när det hade gått närmare en timme - det var liksom så mycket avblåsningar hela tiden. De två första perioderna (eller första halvleken inkl. tv-paus) på 12 min vardera tog sammanlagt ca 1h 15 min... Efter det åkte vi sedan hem, och A kollade klart på matchen på tv:n.
 
 
På lördagen gjorde vi oss klara, packade in i bilen och åkte till Staxhammar och svärmors (sambos) sommarstuga. Vi mötte först upp dem på mysiga Nibble Gård för lunch, men det blev även att titta på grisarna och kaninerna och såklart handla lite i gårdsbutiken :) Ute vid stugan blev det mest solande hela eftermiddagen och kvällen - jättevarmt och skönt, och det lugna tempot passade det här preggot bra! Magen fick även lite sol på sig. Vi blev bjudna på grillad hamburgare med en massa godsaker till och även en smaskig rabarberpaj - bortskämda? Ja ;) Vi sov sedan kvar hos dem, och jag behövde tack och lov inte gå upp för att kissa på natten (vilket jag behövt varje annan natt under veckan). Det finns bara utedass där, så att klä på sig och gå ut till det mitt i natten... nej det är jag glad att jag slapp som sagt :)
 
~ Med doft av kaprifol... :)
 
Söndagen var inte alls lika varm, men vi var ute och tog det lugn fram till dess att det var dags för oss att åka på 4-årskalas! Det var Klaras dotter Nora som fyllde år (eller, hon fyller år idag, lika som mig), så Neo var bjuden dit :) Efter nån timme där med fika, fiskdamm och lek åkte vi sedan och lämnade N hos sin mamma och sen hem för att städa och inreda garderob.
 
En riktigt lyckad vecka med andra ord! :)
 

Gravid på undersökning

Visst har jag förstått sedan innan att graviditeten påverkar kroppen på en massa olika sätt, men det fanns ändå tillfällen/saker jag inte tänkt på. I veckan som var hade jag bokat in två stycken undersökningar, som jag skjutit på sen innan bröllopet. Optikern och tandläkaren.
 
I tisdags hade jag tid hos optikern för synundersökning, både gällande linser och glasögon. Jag har under en period känt att båda delarna börjar bli för svaga, plus att jag är inne på mitt sista par linser. Väl där visade det sig att jag såg bättre än vad jag brukar göra, på vissa typer utav koller, och på andra verkade det som att jag behövde högre styrka igen. Något mer som visade sig är att jag verkar ha ett sting av Astigmatism på ena ögat... Optikern sa att mycket utav det som hände i mina ögon nu kunde bero på att jag var gravid. Det hela slutade alltså med att jag inte fick några högre styrkor på varken linser eller glasögon, utan att jag får "stå ut" med styrkan jag har så länge. Kanske tills jag slutat amma. Men nya linser ska jag i alla fall få. Ska testa några som ska ha ännu bättre "andningsförmåga" än de jag har nu. För problemen med de jag har nu har jag ändå haft sen jag fick de jag har nu.
 
På onsdagen efter var jag sedan till tandläkaren på koll. Fick ett blytäcke över mig när de knäppte kort på mina tänder. Förutom det så skulle de ju sticka i tandköttet och se hur känsligt det var - rätt känsligt/värre än vanligt (för mig) visade det sig. Även det kan bero på graviditeten, såklart.. ;) nånting konstigt var dock att de inte tog bort min tandsten, utan det fick vi boka om en ny tid för, hos en tandhygienist. Konstigt att inte tandläkaren kunde ta bort det (vilket hon brukar göra). Är det någon mer som brukar få en ny tid för borttagningen av tandsten?

Vecka 35

Bebisen
 
Nu väger bebisen ungefär 2560 g och är 44 cm lång. Bebisen ökar fortfarande cirka 200 gram i veckan. Bebisen har lagt på sig mer fett och huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga håret som tidigare funnits på bebisens kropp är borta och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. De flesta bebisar ligger nu med huvudet neråt.
 
Mamman
 
Livmodern har växt så att den når upp under revbensbågen och kan kännas ungefär 15 cm ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 cm lång. Nu ökar du snabbare i vikt, cirka ett halvt kilo i veckan. Du har antagligen redan ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt eller mer. Alla är olika och ingen graviditet är den andra lik. Huvudsaken är att du äter rätt kost och mår bra. Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp pga av östrogenet, det kan göra att du får ont i ryggen eller i bäckenet. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Bebisen trycker överallt, du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.
 
Egna reflektioner
 
Den här veckan har sprungit förbi i ett rasande tempo, även om den började lite kaosartat i mitt huvud, som jag skrev i det här inlägget. Jag känner mig dock lugnare nu och har även fått klart en del saker. Alla bebiskläder är tvättade, BB-väskan är packad till bebis (våra grejer saknas fortfarande), kurserna har påbörjats och babynestet är på väg.
 
Jag var även på ett BVC-besök i måndags där bm bland annat mätte livmodern. SF-måttet låg på 35,5, vilket var en rejäl höjning sedan sist. Då blev jag lite fundersam... Men ser det fortfarande ut att ha stigit snabbt uppåt vid nästa besök så kommer vi få åka iväg och göra ett TUL och kolla så att allt är som det ska. Hon sa att det även kan vara så att bebisen sträckte på sig en hel del. Det är ju i alla fall något jag känt av nu sista tiden, att det liksom tar stopp när man ska böja sig framåt/nedåt - det är nånting i vägen nedanför revbenen ;) På BVC skrev vi även ihop lite punkter till förlossningen, typ ett förkortat förlossningsbrev, och fick lyssna på hjärtljuden som vanligt. Fortfarande fina 145 slag/min :)
 
Vissa utav sparkarna numera gör lite ont och det börjar kännas att bebis ligger och rör på sig långt ner! Huvudet var fortfarande liite ruckbart, men bebis låg jättebra.
 
Domningen som jag hade i benet förra veckan trodde också bm att berodde på någon nerv som kommit i kläm. Men får jag det igen och om mer eller mindre hela benet domnar bort då tyckte hon att jag skulle åka in o kolla upp det, då det är större risk för blodproppar då man är gravid.
 
Det här var igår, idag gick vi in i vecka 36 :)
 

Babyboxar

För någon vecka sedan kunde jag hämta ut den sista babyboxen jag/vi beställt. Det har verkligen varit varierande innehåll, vissa riktigt bra och andra mindre bra/med samma saker som i andra. Men hur som helst är det väldigt bra att kunna få ta del av lite olika produkter som man kan komma att använda när bebis väl är ute. Så ett tips är vad det är - och särskilt Liberos box, som jag tyckte var bäst :) Tänkte visa er vad vi fått:
 
- Apoteksgruppen -
Tidningen "Vi Föräldrar Vänta barn", Nyföddblöja från Pampers + värdekupong, Alfons Åberg-tandkräm, Dialon Baby Reparerande Kräm samt Topp Till Tå-rengöring, Elw Badskum, Nyföddnapp från MAM, Dregglis från Trygg Hansa, Erbjudande från Goboken samt lite olika broschyrer.
 
- Kronans Apotek -
Våtservetter, Bepanthensalva, Aquaphor-salva, Nyföddnapp från MAM, Diverse tester från Multi-Mam, Glidmedel, Krämer från La Roche-Posay samt lite olika broschyrer och rabattkuponger (som hade gått ut = gammal box - jag ska få även den nya så småningom)
 
- Lloyds Apotek -
Tvättdukar från Dr Beckmann, Tvättmedel från Tvättex, Tandkräm från Colgate, Dulcogas testpåse, Tvål/shampo från Bur's Bees', Glidmedel, Tidningen "Vi Föräldrar Vänta Barn", Aquaphopr-salva, Ögonrengöring från Blink samt rabattkupong och diverse olika broschyrer.
 
- Babyproffsen -
Nyföddblöja från Pampers + värdekupong, Tvättdukar från Dr. Beckmann, Tvättmedel från Tvättex, Våtservetter, Reflex, Tidningen Baby Magazine, Olika provprodukter från Medela (bl a amningsinlägg, Purelan-salva och bröstmjölkspåsar), Dregglis från Trygg Hansa samt värdekupong och olika broschyrer.
 
- Libero (och ICA MAXI) -
Engångsskötbordsunderlägg, Blöjor (14-pack i 2 storlekar), Amningsinlägg, Bindor från Libresse, Trosskydd, Babyolja, Babywash/tvål, Leksak/mobilhänge, Våtservetter, Häftet "Hormoner och Hemorojder", Blöjpåsar, Mariekex, Marabou, Festisar, Pasta, Pastasås, Toalettpapper samt informationshäfte och rabattkuponger från Libero.
 
- Apoteket Hjärtat -
Pysventil, Leksak/mobilhänge, 2 olika paket plåster, Bomullspinnar för baby, Våtservetter, Bepanthen-salva, Face Cream och Hair&Body was från Sophie la Girafe Baby, Purelan-salva, Diverse tester från Multi-Mam samt informationshäfte och rabattkuponger från Apoteket Hjärtat.