Dubai dag 3 - Abu Dhabi

Egentligen inte Dubai, utan Abu Dhabi. Men överskriften får fortfarande vara densamma... På lördagen blev det tidig morgon, då bussen gick redan kl 8. På väg ut ur Dubai var det mest öken, inga träd och inga höga hus över huvud taget, det var knappt så att det var bebyggt längt ut. Men direkt när vi körde över gränsen till Abu Dhabi var det träd mellan vägarna och på sidorna och allting såg mycket mer påkostat ut, vilket det också var. Ett exempel till var lyktstolparna som hade fina snirkliga utsmyckningar i Abu Dhabi, men inte i Dubai. Det tog drygt en timme att åka till Abu Dhabi och vi fick möjligheten av sova ca 45 min på bussen - jag slocknade direkt kan jag säga, vilket var jätteskönt :)
 
Första stoppet blev området Masdar City. Än så länge var endast universitetsområdet uppbyggt, men det skulle bli bra mycket större och som jag förstod det skulle det bli som en ny stadsdel. På Masdar Institute of Science and Technology fick bara vissa utvalda gå, och de var personer som de ansåg ha väldigt hög potetial att "bli något". Om det kan man ju tycka vad man vill, men så pengastyrt som landet är så är jag inte direkt förvånad... Masdar City var ett "framtida" område som guiden berättade. De hade använt alla möjliga sätt för att få området så svalt och skönt, utan en massa airconditions som drar el osv. På alla hustaken satt solpaneler, byggnadernas skal var utformade så att endast det mest nödvändiga ljuset skulle komma in, fasaderna var vinklade och husen stod rätt nära varandra för att de skulle ge så mycke skugga som möjligt till varandra och gångarna emellan. Och det märktes att det var skillnad på det här bygget jämför med mycket annat. Det var verkligen mycket svalare att gå runt här än någon annan stans, upp till 15-20 grader svalare än utanför området.
 
 
Såhär såg fasaderna ut på själva bostadsbyggnaderna. Mönstret gjorde att det kom in ljus på balkongen och in i lägenheten, utan att det blev för mycket. Sen ser man även solpanelerna på taket.
 
Självgående elbilar hade de också som man kunde åka 4 personer i. Man tryckte på en knapp för det ställe man skulle till och sen åkte man iväg. Coolt och jättemsart, men man började ju fundera vad som skulle kunna hända om det blir något fel i systemet. Det gick ändå rätt fort, såen krock skulle definitivt kännas...
 
Andra typ av byggnader, där ljusinsläppet är begränsat och fasaderna vinklade utåt. Längst till höger (med trekantiga fönster) är idrottshallen. Där hade de glastak som det innifrån såg ut som att de var frostade, men det var faktiskt sand som låg där och hjälpte till att hålla solen borta - bra att bygga i öknen ibland! ;)
 
De hade även en 45 meter hög vintunnel som sög in luft ovanifrån och sen blåste ut den svala, något fuktiga, luften genom Masdars område. Det kändes som ett lätt duggregn att stå där under.
 
När vi sedan var på väg till den stora moskén Sheikh Zayed Al Nahyan Mosque, som för övrigt är världens åttonde största moské, stannade vi även för att titta på bron Sheikh Zayed Bridge som tog 8 år att bygga. Den är 842 meter lång och ska se ut som sanddynorna ute i öknen.
 
Sheikh Zayed Bridge
 
Passade även på att få med mig på bild när vi klev ur bussen för att titta på bron ;)
 
Sen var det dags för moskén, och vilken moské det var! Verkligen superhäftig! Och eftersom att det är en väldigt religös plats att gå till så var vi tvugna att täcka hela kroppen. Var bara händer, ansikte och fötter som fick visas. Så på med slöja och en lånad skjorta från mamma (man fick ju inte ha tajta kläder heller). Så när vi hoppade ur bussen stod det folk och synade oss och godkände vår klädsel. De som inte hade godkända kläder på sig fick låna stora, långa, svarta klänningar.
 
Hejhej, här är jag! Kände mig såååå snygg den här stunden...
 
(klicka för större bilder)
 
Riktigt häftiga takkronor och världens största handgjorda matta, hela 5,627 m2 stor! Här ser man även hur de byggt in aircondition (de mörka runda delarna) i alla "pelare", och det var riktigt kallt där inne.
 
 
 
Oj jäklar va mycket bilder det blir! Hmm, det kanske ni hört/märkt förut... Men det finns ju så mycket jag vill visa er :) 
 
Efter vi varit i moskén var det dags för lunch. Det blev en snabblunch på en jättebuffé, då vi från början fick höra att vi hade 40 minuter på oss att äta... Det fanns allt möjligt på den här buffén och efterrättsbordet var grymt stort. Jag smakade "bara" 12 (!) olika bitar (ja man kunde ta många eftersom de var relativt små, men lite skämdes jag ändå xD även om det var fler som gjorde samma sak) vilka alla såg supergoda ut, men faktum var att det endast var två stycken som var riktigt goda. Efter att vi ätit åkte vi iväg till ett platsbygge där vi fick en strikt genomgång över säkerheten och allt annat vi behövde tänka på. Vi blev även tilldelade skyddsglasögon, handskar och "passerkort" för att få komma in där. Säkerhetsgenomgången var det en indier som gick igenom, vilket resulterade i att ingen förstod ett ord av vad han sa, förutom sista meningen "It's strictly forbidden to take photographs".... Så inga bilder därifrån. Platsbesöket var sjukt varmt, jobbigt och väldigt utdraget på tiden (tog flera timmar)! Vi fick stå och vänta på olika ställen väldigt länge och alla började bli irriterade. Att det hela sedan drog ut på tiden gjorde att vi fick hoppa över ett ställe som vi skulle till och endast vara på Ferrari World i 20 minuter...
 
Al Dhafra Restaurant och min enorma efterrättsassiett ;)
 
Bygget vi var in och upp i.
 
Snygga bilar hade dom på Ferrari World ;)
 
...och häftiga konstruktioner!
 
När vi sedan kom tillbaka till hotellet var det bara att hoppa in i duschen så fort som möjligt, för då gick ju bussen till middagen efter 40 minuter. Ingen vila här inte ;) Middagen sen åt vi på Beachcombers Restaurang vid Jumeirah Beach Hotel, ett hotell bredvid Burj al Arab, och det var helt underbar mat! Även efterrättsbuffén här var gudomlig - särskilt den vita chokladfontänen! <3
 
 
Allt var så himla gott, så det blev många små bitar av de flesta efterrätterna ;)
 
Efter middagen blev det sedan utgång på nattklubben 360° som låg på en lång pir ut från hotellet.
 
Fortsättning följer...
 

Kommentarer
l säger:

wow ser underbart ut

Svar: Det var det verkligen! :)
Helbraflinga

2014-10-30 | 17:14:08
Bloggadress: http://www.nattstad.se/LindaLinnros
Me & My Baby Dolls säger:

Vilka härliga bilder!!!
Dit vill jag också åka nån dag! Var det billigt där?

Svar: Tack så mycket :) Det förstår jag!
Nja det var ungefär samma priser som i Sverige på kläder, mat och sånt, men taxi och även diamanter/smycken (efter vad jag hört) ska vara billigt där :)
Helbraflinga

2014-10-31 | 10:35:51
Bloggadress: http://mybabydolls.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback