Vecka 34

Bebisen

Bebisen väger ca 2300 g och är 42 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Nu kan bebisen själv bekämpa lättare infektioner. Bebisens rörelser är nu större och långsammare och den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Cirka 3-4% lägger sig med fötter eller rumpa ner och då kan man göra ett vändningsförsök hos läkare.

Skulle förlossningen starta nu skulle förlossningspersonalen inte försöka skjuta upp den.
Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös.
 
Mamman

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Vätska kan samlas i kroppen och du märker att ringar kanske inte längre passar. Dina fötter kan också vara svullna. Din blodvolym har ökat med 50% och håller sig nu konstant.

När bebisen fixar huvudet i bäckeningången kan det slita och dra i bäckenet och neråt ljumskarna. Du ska känna bebisen varje dag i magen och om du inte gör det ska du ringa sjukvården direkt, dag som natt, speciellt när det är nära till BF-datum.

 
Egna Reflektioner
 
Jag börjar bli mer och mer nervös inför att det ska starta nu, att bebisen vill komma ut för tidigt. Samtidigt som bebisen iofs blir mer och mer "färdigbakad" för varje dag som går.. :) Vi är ju inte färdiga med alla förberedelser än, och framförallt är jag nog inte det mentalt..
 
Den största skillnaden jag märkt den här veckan från tidigare är att jag varit så mycket mer andfådd. Jag kan bli andfådd bara av att ställa mig upp i princip, samtidigt som det går jättebra att promenera en bit emellanåt. Väldigt konstigt det där! Fingrarna har nog svällt lite mer också, vissa dagar har det nästan gjort ont att ta av dem - men jag krigar på, än har jag inte behövs ta tvål, kyla eller liknande för att få av dem på kvällen ;)
 
Det här var alltså i onsdags - nu är jag inne i vecka 35! :O
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback