Lantbröd

Då jag är fortsatt sjuk har det inte blivit många knop gjorda den här helgen. Men igår eftermiddag passade jag på att baka bröd av den överblivna jästen som låg i kylskåpet. Tänker alltid att jag ska passa på när det ligger en där, men den blir alltid för gammal... Igår blev det dock lantbröd, medan A och N var på kalas hos N's bästa kompis. 
 
25 gr jäst
5 dl ljummet vatten
25 gr smör
1 ½ tsk salt
2 msk ljus (bröd)sirap
750 gr (1,4 l) lantbrödsmjöl
 
Smula ner jäst i en bunke, tillsätt vattnet och rör runt tills jästen är upplöst. 
Blanda ner sirap, salt och smör (i små klickar) och rör om.
Häll i det mesta av mjölet, spar ca 1 dl. Låt degen arbetas 4 minuter i bakmaskin eller knåda 8 minuter för hand, (jag fick göra det sistnämnda då jag inte gått och köpt mig en KitchenAid än ;) ), tills det blir en smidig deg. Tillsätt mer mjöl när det behövs.
Låt jäsa 35-40 minuter under bakduk till dubbel storlek.
Dela degen i två delar och knåda/forma dem till två limpor på mjölat bakbord. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt
och skär några snitt över limporna (med vass kniv). Låt jäsa under bakduk i 35-40 minuter.
Grädda i ugnen, på 175°, i 25-30 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
 
Njut - gärna med smör på!
 
Brödet fick därefter bli ett fint och gott komplement till den italienska pastamiddagen vi slängde ihop :)

Kommentarer
rememberthiis.blogg.se säger:

Mums!

Svar: Ja det blev gott! :)
Helbraflinga

2015-03-30 | 14:22:27
Bloggadress: http://rememberthiis.blogg.se/
Fröken M säger:

Gud va gott ! Nybakat bröd kan vara det bästa som finns. ljummet med lite smör på, eller att doppa i någon god sås till maten !!
Mums :)

2015-04-06 | 08:38:40
Bloggadress: http://frokenmela.se
Johanna säger:

Gott med ett härligt nybakat bröd!

2015-04-07 | 07:05:04
Bloggadress: http://johannaarntzen.se/
linah säger:

ha en grym helg!!

2015-04-10 | 20:21:39
Bloggadress: http://nouw.com/linahs

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback