Glassfestival & Trädgårdsmässa

I lördags mötte jag upp Sandra utanför Stockholmsmässan vid tiotiden. Hade turen att bli skjutsad hemifrån utav A som ändå skulle åka till Älvsjö och slå lite golfbollar på rangen :) istället för att åka hemifrån 8.50 så åkte vi ungefär 9.25! Väl på Sthlmsmässan var det dags för Glassfestivalen och trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Hade mest sett fram emot glassfestivalen faktiskt, då jag hade tänkt mig att det skulle vara ungefär som chokladfestivalen med en massa olika märken, provsmakningar osv, men vi blev såå besvikna. Det som fanns var typ 6 ställen med kulglass, där man fick köpa glass för vanligt pris, och några andra typer av ställen. Vi gick runt där en gång men gick snabbt iväg igen - istället spenderade vi några timmar inne på Nordiska Trädgårdar, som istället var långt över förväntan :)
 
Där inne fanns inte bara plattläggningar, trädgårdsverktyg och sticklingar/plantor/lökar/frön (som jag mest hade tänkt mig, utan även massor av fina trädgårdsdekorationer, blomsterklänningar, bokhandel, provsmakning av allt från choklad, godis, sylter/matmelader/chutneys, bröd, olika fruktmuster m.m. De hade även "byggt upp" olika tematrädgårdar där inne som var väldigt fina och mysiga. 
 
Tematrädgården från Wenngarn :)
 
Blomsterkläder - det kanske vore nåt...?
 
Gulliga vattenkannor och blommor gjorda utav bröddeg!
 
Fler trädgårdar - de hade till och med liljekonvaljer där inne :)
 
Vi gick runt där inne och kollade på allt innan vi satte oss ner för att fika och vila benen. Från senast jag var på mässa hade jag lärt mig att man ska köpa saker innan man går hem, så man slipper gå och bära på en massa saker länge! Efter vi fikat, vilat och pratat en massa gick vi runt igen - och handlade det vi tänkt oss. För mig blev det två sorters Chutney och en marmelad från Fredrikssons Smakglädje (verkligen såå goda och smakrika), choklad/fikabröd (bla en jättegod 88:an-boll och en marsipanpistagestång till A) och en trädgårdsmålarbok (ni vet en sån där "avkopplingsbok" som börjar bli så inne nu. Ska bara se till att ta mig tid till att sitta med det, och koppla av. Risken finns nog att jag kommer att bli stressad istället ^^ men... i sommar kanske ;)
 
Het Chili- och Barbequesås, Het Äpple och Aprikoschutney samt en Päron- och Valnötsmarmelad
 
Här köpte jag en 88:an-boll - den smakade faktiskt som glassen, även om jag var tveksam innan :P
 
När vi var klara på mässan skulle det här virriga och stressade preggot ta bussen till A som befann sig ute i Segeltorp vid det här laget. Eftersom att jag inte kan springa nu, men mina onda ljumskar så fick vi gå i den takt vi kunde. Bussen skulle gå .30 och vi var där typ .30. Hade hyfsat koll på att det var buss 173 jag skulle med, så så fort vi såg den, och att den startade, så vinkade Sandra på den åt mig och busschauffören stannade. Jag sa snabbt tack och hej då till Sandra och fick kliva på, varefter busschauffören frågar om jag tagit bussen åt rätt håll... Det hade jag ju såklart inte, så hon tutade på bussen på andra sidan vägen, som också var påväg att åka just då. Jag tackade snabbt för det och sprang över till den andra bussen, som var min. Den var såklart jättevarm och nästan full, men jag fick sittplats och var på väg.
 
Vad vi gjorde i Segeltorp får bli ett annat inlägg... :)
 

Vecka 29

Bebisen 
 

Bebisens mått är ca 40 cm mellan fot och huvud och den väger 1400 g. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän. Bebisen kan också sparka mot revbenen och slå mot urinblåsan nu. En del bebisar kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Bebisen har fortfarande såpass gott om plats att den inte behöver vända sig med huvudet nedan ännu. Bebisen lägger på sig mer i vikt och hjärnan kontrollerar nu andningen och kroppstemperatur. Bebisen kan skilja på naturligt och artificiellt ljus. Bebisen har också blivit känsligare för ljud, ljus, smaker och lukter. Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

 

Mamman

 

Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln nu. Måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att din kurva ökar som den ska. Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Du kan också känna dig tung och trött i benen. Vila mycket och använd stödstrumpor om du behöver. En del gravida kan få problem med hemorrojder eller åderbråck nu. Det är på grund av det ökade trycket på blodkärlen i underlivet och i benen. 

 
Egna reflektioner
 
Ajajaj, i morse vaknade jag 5.43 av den starkaste krampen/sendraget jag någonsin känt, i vänster vad. I vanliga fall när jag får sendrag brukar jag kunna tvinga foten till att dra sig tillbaka i vanligt läge, men nu var det omöjligt. Jag ställde ner foten på golvet (vilket brukar hjälpa om det inte funkar att "dra" tillbaka den själv) men utan resultat. Det gjorde så fruktansvärt ont att jag ville skrika, istället försökte jag gå (på tå, eftersom tårna var det enda som nådde golvet) in till badrummet. Och efter något steg med full tyngd på min fot lugnade den äntligen ner sig och återgick till sitt normala läge. Jag hade vaknat och var klarvaken vid det laget, så det var ingen idé att lägga sig i 15 minuter till klockan skulle ringa... Under nätterna, i veckan som ha gått, har jag även fått känna sendrag i utsida vad (som gjorde att min fot viklade sig väldigt märkligt) och i utsida lår (en ny upplevelse). Det är verkligen konstigt det här med vad som händer med kroppen när man är gravid ;) Tror att jag kanske skulle behöva köpa mig ett par (eller flera?) stödstrumpor... Ska diskutera det med BM nästa vecka i alla fall.
 
Annars fortsätter min Tuba Aperta till och från - jag blir rent ut sagt TOKIG!!! vissa dagar. Svårast är ju såklart att sitta på föreläsning eller liknande och lyssna på vad någon säger, när det enda man kan fokusera på är sin egen andning i örat :S Tur att det försvinner när jag ligger ner i alla fall, för jag hade ju aldrig kunnat somna med det... Och apropå sömn så har jag börjat märka av att jag är riktigt trött om dagarna. Känner liksom att jag skulle kunna gå och lägga mig för kvällen när jag kommer hem från jobbet. Och när jag blir trött blir jag inte heller bara trött, utan känner mig riktigt utmattad! Men det är väl en del av graviditeten det med ^^.
 
Imorgon går vi in i vecka 30... det känns stort! <3
 

Lördagsmys

Nu sitter jag uppe i bebisens blivande rum och skriver medan regnet smattrar på takfönstret - ett ganska mysigt ljud faktiskt :) Egentligen skulle vi ha varit inne på Waterfront nu och gått på BAMSE-teater, men N vaknade med feber och är inte alls så pigg - stackarn :( Tråkigt, vi som betalat och verkligen sett fram emot teatern... Istället tänkte jag skriva lite om gårdagen.
 
Igår morse stod Neos dans på schemat som vanligt. Jag följde med till Farsta och gick runt i affärer och tittade på bebiskläder medan N dansade. Köpte (faktiskt bara) ett set med body och shorts inne på Lindex. Så sött :) Jag förstår verkligen varför många har svårt att hålla i plånboken när det kommer till bebiskläder, det finns ju hur mycket fint och gulligt som helst! Såg en massa fina byxdressar, så såna kommer jag köpa/önska oss i sommar om bebisen visar sig vara en flicka :) Annars längtar jag också efter att få köpa riktigt pojkiga kläder och inte bara försöka tänka ganska neutralt, som jag gör nu. Men visst (jag kanske måste säga det ifall någon funderar, att) vi har köpt både "tjej"-kläder och "kill"-kläder till bebisen, sånt vi tyckt varit fint helt enkelt :)
 
På vägen hem stannade vi även till på Kronans apotek, i regnvädret, där jag fick hämta ut (den första) babyboxen :) Hade sett bild på vad vissa andra fått i den och jag måste säga att det skiljer supermycket mellan boxar uthämtade i olika städer... Konstigt tycker jag nästan. Jag visar den en annan dag!
 
Vid tretiden tog vi bilen och åkte iväg till Hägersten. Var in på en butik där och tittade/pratade lite innan vi åkte vidare till A's kompis Maria. Vi var ditbjudna på middag och hade en riktigt trevlig kväll! Till middag fick vi kyckling, hasselbakspotatis, sallad och lite olika röror. Jag och N (som inte drack vin) fick istället en supergod lemonad från Ica Selection. Har aldrig sett den förut, men det var riktigt god som sagt, och kommer passa väldigt bra till sommaren! Kan tänka mig ett glas kall lemonad och jordgubbar ute på balkongen... :) Till efterrätt hade hon gjort en passionsfruktscheesecake som också var supergod - inte en "frozen" cheesecake som jag/mamma alltid gjort hemma utan en "kylskåpskall" som man oftast kan beställa på caféer. Tror jag ska testa mig på en sån nån gång nu också!
 
Här är alltså lemonaden - jag kan verkligen tipsa om den!
Bild lånad här.
 

Vecka 28

Bebisen


De senaste 11 veckorna har bebisen ökat 10 ggr i vikt! Bebisen väger nu omkring 1,2 kg och är 39 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Pojkbebisars testiklar har börjat vandra ner genom ljumskkanalen i buken till pungen. Detta kollar läkaren att testiklarna har kommit hela vägen ner när bebisen är född. Den lilla bebisen har börjat sova som vi andra med REM-sömn vilket innebär att den lille bebsien drömmer! Vad bebisar drömmer om är det ingen som vet. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.

 

Mamman


Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm och det är såpass stort att det påverkar hur du kan röra dig. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna ett visst tryck upp mot bröstkorgen. Det är en kraftig växtperiod mellan vecka 28 och 32. Din viktökning kan i vecka 28 vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo. Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. Om du är väldigt aktiv och tar i för mycket kan kroppen säga ifrån och då kan du få sammandragningar vilket gör så att livmodern drar sig samman och blir hård. Om detta är ditt första barn kan det hända att du får ditt första mjölkläckage nu. Brösten kommer kanske växa ännu mer nu framöver.

 

Egna Reflektioner

 

Va häftigt att bebisen drömmer! Dock så funderar jag på vad den kan drömma om, jag menar, den har ju inte direkt sett så mycket. Känns mest som att den skulle kunna bearbeta ljud och ljus :) Jag har fortfarande inte vaknat något utav bebisen på natten, utan sover som vanligt *peppar peppar, jag hoppas det håller i sig*. Jag känner mig dock lite tröttare än vanligt och skulle behöva lägga mig vid nio på kvällarna (istället för tio), ofta blir det dock runt halv elva. Bebisen sparkar väldigt livligt fortfarande, och det är alltså fortsatt mysigt :) Har börjat känna mer "specifika kroppsdelar" och inbillar mig att det har varit en häl jag känt många gånger. Det kanske lika gärna är en knytnäve, och alltså ett slag, vad vet jag ;) Oftast är sparkarna svagare neråt magen och riktigt starka på (min) högra sida, en bit utan-/ovanför naveln.

 

Jag fick en kommentar här i veckan att "det ser väl jag det, att det är en pojkmage det där". Är alltså fler som säger att de tror på en pojke, utifrån hur jag ser ut. Jag har än så länge inte hört nån som tror att det är en flicka (även om jag drömt om det, som jag skrev sist). Gällande hur jag ser ut så börjar jag nog svälla en del, ringarna börjar bli tajtare (jag kan dock ha dem fortfarande) och jag kan känna att skorna ibland sitter mycket tajtare på eftermiddagarna. Viktkurvan pekar uppåt den med och börjar stiga lite brantare nu. Det är nästan så att jag känner att det går lite för fort.. Står i alla fall på +12,8 kg nu. Även brösten tycker jag mig märka att de blivit större igen, har fått lägga undan en till bh nu, där bygeln trycker in alldeles för mycket. Och det här med mjölkläckaget... det har jag ju haft i många veckor nu :P haha.

 

Jag har fortfarande ungefär lika ont i ljumskarna som förra veckan. Värst är de gånger jag sprungit till bussen, eller efter att jag suttit still (och jobbat) i någon timme. Lättast går det i nedförsbackar, då känner jag i princip ingenting :) Vad gäller järntabletterna så har jag ökat dosen till två tabletter varannan dag (fortf en dagarna där emellan) enligt vad bm rekommenderade. Funkar bra hittills.

 

 Det här var alltså igår och då hade vi kommit hela 70% in i graviditeten

Förstår ni?? Det gör inte jag :O 70% = snart är bebis här! :D <3

Idag gick vi in i vecka 29, och enligt appen även trimester 3...

 

Trallalalala :)

Oj vilken härlig helg vi har haft! Båda dagarna har vi sovit tills vi vaknat och därmed fått härliga (och välbehövliga) sovmornar. På lördagen var vi iväg till Bygma (efter att ha ätit ny/hembakt bröd till frukost) för att köpa plankor till balkongen. I höstas rev vi bort plastgolvet som låg där och nu var det alltså dags för att bygga trall! Trallen fick dock vänta tills idag, istället åkte vi in till stan efter lunch för några ärenden.
 
Kontraster :)
 
Helt plötsligt hade vi hämtat ut våra ringar, beställt en barnvagn och satt oss på ett fik och pratat framtid <3 Så himla mysigt :) Vi hann även med att shoppa lite yttepyttesmå bebiskläder och två filtar inne på Åhléns. Åhléns förresten, vilken guldgruva med barnkläder!! De hade ju en massa märken där inne förutom deras egna, så som Polarn och Pyret, Mini Rodini, Petit Bateau, Name It med flera, med flera... Jättebra att handla där inne, och sedan få Åhlénspoäng för allt - och därmed bonusar sen :) Vi var inte hemma förrän vid halv åtta-tiden, vilket betydde att det blev middag runt nio. En riktigt god ryggbiff med klyftpotatis, aioli (ja, jag har lärt mig tycka om det nu), bbq-sås och ruccola, samtidigt som vi lyssnade och diskuterade musik :) Lite tvspelande hann vi med också innan jag kände att jag var tvungen att sova.
 
 
Söndag morgon; jag vaknade vid kvart i nio och kände mig så underbart utvilad - kommer inte håg senast det kändes så bra att vakna! Hade ju iofs sovit närmare tio timmar under natten ;) Efter dagens frukost satte vi igång med arbetena här hemma. A mätte, sågade och byggde ihop trallen medan jag tvättade (en del ärvda bebiskläder bla), vek ren tvätt, assisterade A när det behövdes, monterade ihop babyskyddet, sorterade babykläder och så vidare. Det börjar kännas mer och mer verkligt, det här med att det ska komma en bebis till vår familj, ju mer man håller på med alla bebissaker! Trallen blev riktigt bra (han är duktig min blivande man<3), och vi kunde till och med sitta ute i solen och äta/fika på den på eftermiddagen, i bara t-shirt :) Nu återstår bara att ta upp utemöblerna och sedan plantera lite fina blommor!
 
Slipa, slipa - en hårt kämpande älskling ;) och en nästan färdiglagd trall!
 

Vecka 27

Bebisen

 

Nu är din bebis 37 cm och väger omkring 1 kg. Bebisen känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta. Sjung för din bebis redan i magen, den kan höra dig! Bebisen suger ofta på tummen. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa bebisar har mycket och långt hår när de föds medan andra inte har något alls. Det finns gott om plats fortfarande för bebis att röra sig. Många bebisar är mer vakna på kvällen, då kan man märka att de sparkar mer i magen. När bebisen rör sig tränar den upp sin fysik och blir starkare. Bebisen börjar bli knubbig nu. De flesta bebisar skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad! Om bebisen föds nu klarar tarmarna att ta emot modersmjölk. Lungorna har utvecklats mycket och bebisen klarar av att andas men lungblåsorna behöver mer tid för att utvecklas fullt.


Mamman

 

Andra trimestern är snart över. Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm och sträcker sig upp nånstans mellan naveln och revbensbågen. Röda strimmor kan börja synas på din mage, detta är inte ovanligt. Dessa bleknar efter förlossningen. Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna. Du kan förmodligen känna att bebis har blivit starkare och att den prövar sina krafter genom att ta spjärn med den lilla foten mot din mage.

 

Egna Reflektioner
 
Igår avslutade vi alltså vecka 27, vilket jag trodde betydde att jag gick in i tredje trimestern idag... Det står dock lite olika här och där, och min gravidapp säger att jag fortfarande är i trimester 2. Aja, jag hade igår exakt 3 månader kvar till BF i alla fall - helt sjukt! :O Något jag glömde att skriva förra gången var mitt SF-mått, som vi mätte hos MVC. Jag har för mig att det låg på 26, men det kan även ha varit 24... :P Jag återkommer om det nästa gång jag ska mäta!
 
Det har varit en vecka med väldigt mycket livliga sparkar igen :) Jag har känt, men framförallt sett, mycket mer utifrån den här veckan. Magen har liksom börjat gunga i sidled när bebisen sparkar lite hårdare. Järntabletterna har jag som sagt tagit nu sen förra inlägget och de påverkar mig inte  mycket faktiskt, vilket är väldigt skönt! Har inte vågat mig på att börja ta två per dag än, men det får nog bli så nu när jag har märkt att en går bra. Något som går mindre bra är min Tuba Aperta - jag håller på bli tokig vissa dagar när den inte vill släppa! Så fruktansvärt irriterande att hela tiden höra sina andetag i örat, eller inte höra folk som pratar runtomkring en, ordentligt... Hoppas verkligen att det inte bli värre! Lite mer krämpor har jag också fått, har ont i ljumskarna varje dag, så mina vanliga långa, snabba promenadsteg funkar inte riktigt längre. Är det nån typ av foglossning tror ni?
 
Något som jag såg i måndags framför spegeln var att jag har börjat få en hormonrand på magen. En liten kort en som inte når längre upp än halvvägs till naveln. Jag ser den inte uppifrån om jag bara tittar ner på magen, utan måste stå framför spegeln - men den ser ganska fin ut ändå måste jag säga :) Flera dagar i rad har jag också drömt om bebisen, att den är ute. Det har varit en tjej varje gång och jag har drömt allt från att vi klädde på henne för första gången, till att jag gick och bar på henne och skulle amma för första gången. Hon sov även hela första natten efter att hon var ute ;) Vi får väl se sen om det stämmer det här med att det är en tjej och hur allt kommer att gå... Längtar efter att det ska bli sommar nu, så att vi får träffa dig (även om jag fortfarande verkligen inte kan förstå att jag ska föda ut ett barn då)! <3
 
Det här var alltså igår, idag gick vi in i vecka 28 - med bara 90 dagar kvar... :)