Åskoväder på Koh Phangan

I förrgår träffade jag en vän som jag inte träffat på väldigt länge. Vi kom fram till att det var lite mer än två år sedan sist och det är ju alldeles på tok för länge sedan! Den här vännen var Cissi och hon har nu, för några månader, flyttat ner hit till Stockholm. Roligt tycker jag :) 
 
Igår efter jobbet möttes vi upp och gick till Koh Pangan på Söder för att äta. Cissi hade aldrig varit där, så det var ett ställe jag tyckte att hon borde uppleva. För mig blev det scampi i kokosmjölk- och röd currysås - Mycket gott! Vi satt där och pratade om allt möjligt, tog in en varsin efterrätt, åskan och monsunregnet kom (det har jag aldrig varit med om där) och pratade lite mer - vips hade det gått 3 timmar. En mycket trevlig kväll som vi måste köra en repris på!
 
Bild tagen när jag var på Koh Phangan på Östermalm i oktober.
 

En liten tjej!

För en vecka sedan, idag - till och med innan jag hade skrivit det här inlägget, hade en ny liten människa kommit till världen. Klara hade fött en (till) dotter och Nora hade alltså blivit storasyster :) Vi var ju där på lördagen innan och då hade Klara trott att det var drygt två veckor kvar. Men det gick alltså betydligt snabbare än så. Är så glad för deras skull och längtar tills vi får träffa dem igen :)
 
Stort grattis till er! :)
 
 (bilden lånad här)

Kramens dag

Idag är det 21 januari och därmed också kramens dag. Så idag tycker jag att ni alla får ge varandra en extra kram eller två, eller varför inte ännu fler :) Jag ska i alla fall krama lite extra på min fina A idag <3
 
Bild lånad här
 

Blixthalka, Gravidmage och Kalas

THelgen försvann som på en sekund den här gången (igen). Lördagen började med att vi klev upp strax efter sju för att hinna med och gymma innan det var dags för att hämta Neo. Jag var inte alls på humör för att gymma när vi vaknade och kunde inte mana mig själv till det heller. Träningen gick därefter... Sedan duschade vi, åkte och hämtade N och sedan vidare mot Haninge. Precis när vi hämtat N och A skulle köra igenom en rondell så svängde han (såklart) men det gjorde inte bilen. Det var snorhalt ute och vi gled istället rakt fram. Att bromsa hjälpte inte heller. Men som tur var hade vi inte sån hög fart och det gick precis att svänga och undvika lyktstolpen som stod rakt fram. Det blev alltså "bara" en sväng upp på trottoaren och sedan tillbaka ner på vägen igen en bit längre fram. Allt gick så fort att jag knappt hann fatta vad som hände, så det var tur att A var så vaken och kunde parera undan! Med en liten chock och några djupa andetag senare fortsatte vi mot Haninge och var in på Ica MAXI för att handla, innan vi sedan, försiktigt, åkte hem igen.
 
Hemma blev det brunch och ihopkok av lemoncurden som jag skulle ha till tårtan dagen efter, innan vi hoppade in i bilen igen och styrde bilen norrut. Vi var och hälsade på Klara med familj och blev bjudna på både fika och middag. Var jättekul att träffa dem igen - och det verkade även Neo tycka som fick leka med Nora igen :) För oss vuxna blev det en massa prat, och särskilt en del om deras kommande bebis. Så spännande att se vad det är för liten krabat som ligger där inne (!), och jag önskar dem all lycka när det är dags :) Tack för den trevliga eftermiddagen/kvällen!
 
På söndagen var det sedan dags för kalas för N. A's mamma, hennes sambo, A's bror och A's mormor kom hem till oss vid ett-tiden, så innan dess var det en massa förberedelser med tårtan, städning och lek med Neo som stod på agendan. När de sedan var här var det full fart hela tiden, först bjöd vi på pizzarullar/bullar och hemgjord pizzasallad till lunch (allt tog slut) och sen blev det tårta till fikat. Neo gillade den inte särskilt mycket och ville bara äta marshmallows, som han för övrigt benämnde smulor hela tiden ;) Jag tyckte dock att den var rätt god, inte min favorit av de jag gjort, men ändå hyfsad. Misslyckades lite med lemoncurden också.. Men här är i alla fall tårtan, det är i alla fall den tårta jag är mest nöjd med utseendet på i alla fall :)
 
Tårtan bestod av ljusa sockerkaksbottnar med fyllningar av lemoncurd och blåbärsmousse samt frosting av vit choklad och creme cheese - och minimarshmallows som ni ser :)
 

Dum och Dummare 2

För ett tag sedan var jag och A på bio. Vi hade länge tänkt gå och se någon film och av de som A ville se/tyckte verkade bra så tyckte jag att Dum och Dummare 2 lät bäst. Har ju sett de innan och de har ju varit roliga :P
 
Innan bion var vi runt på stan i lite olika affärer, tog ett glas vin och åt sedan tapas på Aquí. Riktigt bra tapas har de där! Trots att vi även åt efterrätt på Aquí så köpte vi ändå godis till filmen, jag menar det kan man ju inte vara utan ;) haha. Filmen sen var rätt bra, ungefär lika som de tidigare. Men det jag tyckte var bäst med filmen var nog ändå att det var samma skådespelare med som förut, trots att det gått bra länge sedan första filmen. Även "hundbilen" gjorde ett kärt återbesök :) dagens tips blir alltså: se den, om ni gillade de tidigare filmerna!
 
En sån där dag/kväll är verkligen mysig och välbehövlig att ta då och då! <3
 
 
(bilder lånade från moviezine)
 

Tävling!

Då var jag återigen med i en tävling från Oslofru. Den hår gången har jag fastnat för en av hennes tavlor. Hon är enormt duktig på att måla, och ett utav de senaste tillskotten i hennes samling är den här underbara oljemålningen, som hon nu tänker lotta ut :)
 
Bild lånad från hennes tävlingsinlägg
 
 
Det finns även andra tavlor att tävla om, om ni kikar in här, men det här var den jag fastnade för som sagt :) Den skulle ju passa perfekt i vårt vardagsrum som redan nu har gröna detaljer!

Handbolls-VM

Då var det igång igen, herrarnas handbolls-VM i Qatar. I fredags spelade Sverige sin första match, mot Island. Sverige vann med 24-16 och det kändes aldrig som att det var någon fråga om vilka som skulle vinna. I Sveriges grupp (C) ingår (förutom Sverige och Island) även Algeriet, Egypten, Frankrike och Tjeckien, och det är Tjeckien vi möter idag, kl 19:00. Hoppas på vinst igen såklart!
 
 
Senaste åren har jag tittat väldigt lite på handboll och inte haft särskilt mycket koll över huvud taget. Det har både varit det att jag inte har vetat om matcher och turneringar samtidigt som jag haft annat för mig. En annan anledning, till varför jag tror att jag inte har samma sug för handbollen, är att jag ofta mår halvt dåligt och blir aningen deprimerad när jag tittar. Inte för att det är tråkigt utan snarare tvärt om. Jag saknar att spela handboll, är ledsen över att det inte alls blev som jag tänkte när jag flyttade ner till Stockholm. Jag vet att jag skulle kunna testa olika lag och så, men det finns dåligt med tid över plus att jag inte alls har tron på mog själv att kunna komma tillbaka och bli bra. Det som också är tråkigt är att de flesta som spelar och är i min ålder är riktigt bra och ska man spela med några "halvbra" för att passa in så kommer det bara vara yngre tjejer, vilket även det känns jobbigt. Nu vet jag inte alls om det är så, säkert inte, men min känsla ligger lite där.
 
Jag kan ofta tänka tillbaka på tiden jag spelade handboll medan jag fortfarande bodde hemma. Vilken underbar tid det var, jag hade så himla roligt! Jag har det underbart här i Stockholm med min fina A och N också, men det är ett helt annat liv. Det allra bästa vore om man kunde ha båda... Men vi får se om det någonsin kommer att bli handboll spelat för mig igen, kanske blir något korplag nån gång eller något lag som inte satsar så hårt. För en hård satsning skulle jag inte klara av, särskilt inte tidsmässigt.
 
Nej nu ska jag sluta svamla, snart är det dags för match nummer två - kom igen Sverige!
 

14 januari <3

I onsdags var det en speciell dag för mig och A. Vi har nämligen varit tillsammans i två år då på dagen. Känns som väldigt lång tid, samtidigt som det kändes som att det var igår vi satt i hans lägenhet och "förkunnade" att vi var tillsammans :) Det har hänt så himla mycket roliga och underbara saker under de här två åren, då vi har hunnit med att åka till Venedig, Prag & Paris, varit på två tältsemestrar med N (till Gotland och Västervik), vi har köpt lägenhet och gjort om en hel del där inne, vi har varit upp till fjällen 3-(4?) gånger, A har börjat åka längdskidor med mig, vi har varit ut på flera lyxiga middagar och sist men inte minst har vi fått njuta av att bara umgås och vara tillsammans! <3 Så i förrgår firade vi lite lätt med röda rosor på bordet och nybakta nutellamuffins (recept lånat från Bambi).
 
Min instagrambild från dagen, här kommer receptet:
 
Ingredienser (9 små eller 6 stora)

3½ dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker (jag använde sukrin)
½ tsk kanel
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 3/4 dl mjölk
1 ägg
½ dl rapsolja
1 krm vaniljpulver
Nutella

 

1/4 dl socker
2 tsk kanel
3 msk smör

 

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser (vetemjöl, strösocker/sukrin, kanel, bakpulver, vaniljpulver och salt) i en skål.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och rapsolja i en annan skål.
4. Häll dom blöta ingredienserna i dom torra och rör om till allt är blandat (blanda inte för mycket).
5. Smörj eller lägg i muffinsformar i en muffinsplåt (jag använde enbart mina silikonmuffinsformar). Fyll formen (knappt) upp till hälften med smet. Med en tesked; ta en rejäl klick nutella och lägg i mitten av/på smeten.
6. Ha sedan på smet ovanpå så att Nutellan täcks helt och hållet.

7. Grädda mitt i ugnen direkt (så att inte Nutellan sjunker ner till botten) i ca 15 minuter.
8. När muffinsen har svalnat, smält 3 msk smör i micron och blanda 1/4 dl socker och 2 tsk kanel i en annan skål.
9. Doppa toppen av varje muffins i det smälta smöret och sen i kanel-socker-blandningen.

10. NJUT!

 
När det sedan var Tulpanens Dag (igår) blev det därför inga tulpaner köpta, utan rosorna stod istället fint på bordet där hemma. Tycker såklart att tulpaner är väldigt fina blommor, men de känns väldigt våriga. Och eftersom att jag inte tycker att vintern är slut än (den har ju inte ens börjat... :@) så tycker jag även att vi ska vänta ett tag med tulpanerna...

Ingen vanlig dag

I onsdags förra veckan fyllde min fina sambo år. Blev inte så mycket firande just då, mer än att han fick paket av mig och N (brunt flätat skärp och boken Snyggt) och att vi lyxade till det med Leilas chokladbakelse (igen), ananas och glass på kvällen.
 
Vad var det för en dag, var det en vanlig dag?
Nej det var ingen vanlig dag, för det var Älsklings födelsedag.
Hurra, hurra, hurra!
 
På fredagen däremot, hade jag bokat bord (för oss två) på restaurangen SMAK inne i stan. Så efter jobbet tog jag med honom dit och bjöd på en sjurätters (motsvarar en 3-rätters middag i mängd) med bubbel och vin till. Vi hade det riktigt mysigt och gillade maten vi fick. För de som inte vet hur det fungerar på SMAK så har de en meny som är lite annorlunda. Det finns 20 smaker (små rätter) att välja mellan och man får bestämma om man vill ha 1, 3, 5 eller 7 stycken. Vi valde 7 stycken var, så då blev det två utav de som verkade som förrätter, tre stycken av de som verkade vara huvudrätterna och sen två stycken efterrätter. Man fick ringa in valen man gjorde på en meny och sen fick man in rätterna i den ordning (man valt och som) de stod på menyn. Ville man så kunde man även beställa ett vinpaket till med 7 olika tillhörande viner (små glas), och då stod det ett rekommenderat vin till varje rätt.
 
 
Vi tog inte något vinpaket utan beställde in champagnen "Diebolt-Vallois, Blanc de Blancs" till förrätterna och sedan rödvinet "2012 Valpolicella Ripasso" till huvudrätterna. Till efterrätterna blev det sedan kaffe. A's absoluta favoritsmak av alla maträtterna blev KANEL, han hade kunnat äta en enda stor tallrik med enbart det:
 
KANEL - ”Boqueria” pata negra, fikon, stjärnanis
 
Min favorit blev, väldigt oväntat, LAKRITS. Jag som inte ens brukar tycka om lakrits, men här gjorde en chansning på att den rätten skulle vara god. Och det var ju tur det! Här kommer rätterna jag åt:
 
CITRON - ”Toast” löjrom, jordärtskocka
 
CHILI - ”Coupe” råräka, avokado, tomat 
 
SARDELL - “Wiener Café” kalvhare, spritärtor, kapris (mindre gott sardellsmör)
 
TE - ”L’Orange” ankbröst, pumpa, hasselnöt (väldigt god!)
 
LAKRITS (min favorit) - ”Morcilla” dovhjort, rotselleri, sviskon
 
CITRONGRÄS - ”Brûlée” mango
 
VANILJ - ”Lollipop” hjortron (så komiskt att få in en glasspinne på en fin restaurang)
 

Naturhistoriska Riksmuseet

På nyårsdagen funderade vi en stund på vad vi skulle göra. A kom med idén att åka till Naturhistoriska museet, och så fick det bli. Var en hel del folk där, men aldrig så att det var trångt. Både jag, N och A tyckte i alla fall att det var en intressant och rolig dag :) Mest intressant (förutom dinosaurierna) var nog båten att klättra på eller det genomskinliga golvet med fiskar och stenar under, enligt Neo. Var riktigt svårt att få honom därifrån ;)
 
Snyggast av de här var ju helt klart Klipphopparpingvinen nere till höger...
 
...och fulast var ju helt klart Öronigelkotten högst upp i mitten. Den ser så arg ut!
 

Nyår

Dagen efter Neo hade fått skidor i julklapp ville han såklart ut och testa dom, och det var ju tur att det faktiskt var snö ute då! Vi gick till en gräsyta här i närheten där han fick åka en stund. Han var jätteduktig för att aldrig ha stått på ett par skidor - naturbegåvning som sin pappa med andra ord :) Han åkte själv en stund med och utan stavar, men sen på slutet ville han bara att man skulle skjutsa runt honom. Det var lite småsvårt faktiskt då han enbart lutade sig bakåt mot ens händer och blev som en spagetti i kroppen ;) Menmen, första gången var som sagt riktigt bra!
 
 
Till nyårsafton hade snön mer eller mindre försvunnit igen, så då gick vi till lekparken istället på förmiddagen. Det var rätt kallt ute, så att sedan komma in och fixa iordning våfflor med varm choklad till var riktigt gott :) Eftermiddagen spenderade vi sedan med en hel del lek och bland annat byggande/bakande av lera. Jag och N bakade med lera medan A bakade bröd och fixade efterrätten till kvällen.
 
Undra vem som var mest koncentrerad... ;)
 
Även kvällen firade vi hemma, bara jag, N och A, vilket var rätt skönt. Vi var trötta och det kändes nästan bara konstigt att sitta uppe och vänta till klockan var tolv, men det gjorde vi ändå, jag och A. Jag insåg att det bara skulle vara dumt att lägga sig och sedan vakna av alla smällar som skulle bli.. Vår nyårsmiddag bestod i alla fall av:
 
Jordärtskockssoppa med bacon och bröd med soltorkade tomater i
 
Ravioli med salami, grädde och ruccola
 
Leilas Chokladbakelser med vaniljglass och hallon
 

Sista julfirandet

Den 29:e, alltså måndagen vi kommit hem från fjällen, så var det dags för det sista julfirandet för vår del. A's pappa med fru kom hem till oss och hade med sig en hel del julklappar. Neo fick längdskidor, kläder från Thailand (där de precis varit), radiostyrt tåg till BRIO-tågbanan. Jag och A fick en ny traktörpanna, jag fick ett julset från Body Shop med lite av varje i och A fick t-shirtar från Thailand och pengar. Tack så mycket för det fina!

 

Vi bjöd på ”lättare” lunch i form av hembakta små pizzor. Det blev både vanliga och söta pizzor, så egentligen blev det en tvårätters bestående av pizzor ;) Vi fick idén att testa söta pizzor ifrån Leilas bok One More Slice som jag fick i julklapp av Neo (eg. Andreas). Vi gjorde två olika söta varianter, här är det vi hade på dem:

 

Nr 1

Ricottaost

Päron

Blåmögelost

Valnötter

 

Nr 2

Ricottaost

Mandelmassa

Mörk choklad

Vit choklad

Färska fikon

Flytande honung

 

Pizza nr 2 (utan honung på just de här, det glömde vi)
 

Jag tyckte att pizza nummer 2 var den godaste och den har vi till och med gjort en gång till redan efter det. Det var verkligen gott med mandelmassa på pizzan, så det är något jag verkligen rekommenderar er att testa!


Skärsjövålen - efter jul

På juldagen tog vi det väldigt lungt jag och A. Vi bestämde oss ganska tidigt för att inte åka skidor alls utan bara gå ut på en promenad och sen mysa i stugan. Det var ett bra val också, med tanke på att det var väldigt kallt ute. Förutom promenaden under dagen blev det bland annat kortspel, korsordslösning och en flytt ut till lillstugan för vår del, innan min familj kom upp. Vi lagade tacos på kvällen och alla åt tills vi var proppmätta! Sen blev det ytterligare kortspelande och julgodisätande... Inte konstigt att man somnar proppmätt varje dag runt jul xD
 
A visade upp sina gymnastikkunskaper ute på promenaden,
eller var helt enkelt bara så glad över att vara ute i snön ;)
 
När annandagen kom åkte vi ut och åkte längdskidor allihopa. Jag vallade först mina skidor (hade haft vallningsfria de andra dagarna) och jag lyckades tydligen rätt så bra i alla fall. Hade ju fäste, men inte superbra bara :) Vi stannade vid ett vindskydd efter spåret, gjorde upp eld och började koka kaffe. Efter en stund var det även dags att grilla pannkaka med fläsk över den öppna elden. Det blev väldigt kallt där efter ett tag, så man fickhålla sig varm genom att springa runt, hoppa, dricka varm choklad/kaffe och äta pannkaka ;) När vi fått två pannkakor var så skidade vi hemåt till stugan igen. På kvällen kom även mormor och morfar upp till stugan och vi blev bjudna på Afrikanagryta till middag. Riktigt gott var det, och även kul att träffa mormor och morfar! :)
 
Kokar kaffe! Tyvärr blev det ingen bild på pannkakorna... (bild tagen av min syster Linnea)
 
På lördagen tog vi slalomgrejerna med oss och åkte till Vemdalen igen. Den här gången blev det Vemdalsskalet, som nu hade öppnat nästan alla backar + den nya stolsliften. På vägen dit var det verkligen glashalt en bit, så bilen bara gled trots att man bromsade. Så där fick vi köra väldigt försiktigt. En stund senare sprang det förbi ett rådjur framför bilen och när vi nästan var framme i Vemdalen var en hjord med renar efter/på vägen som vi fick sakta in för. När vi kom fram till backen visade termometern ute -21 grader (!), så det kom att bli en riktigt kall dag! För oss blev det en fikapaus med värmande choklad/kaffe på förmiddagen, en lunchbuffé på hotellrestaurangen (där vi värmde fötterna orentligt) på förmiddagen och sedan även ett besök i skidshoppen innan vi åkte hem mot stugan igen. Väl där väntade mormor och morfar med mat på spisen - den här dagen blev det stek med potatismos, sås och sallad. Gott det med! Fick även smaka min första och enda riktigt goda lussebulle den här julen då, mormor hade gjort så goda som hon bjöd på på kvällsfikat :)
 
 
Vi började även packa ihop där på kvällen och fortsatte på morgonen efter. När vi packat in allting i bilen åt vi frukost med de andra innan jag och A tog bilen hem mot Stockholm igen. Vi var framme i Farsta vid halvsextiden, åt en middag på Olearys och hämtade sedan hem Neo från sin mormor och morfar. 

Julafton i Skärsjövålen 2014

När julaftonsmorgonen kom hade vi ju som tur var fortfarande snö utanför fönstret, så mysigt! För oss startade dagen med frukost och julklappsöppning. Jag hade önskat att vi skulle ha den på morgonen, och det var mest för att A skulle få ett par längdstavar av mig i julklapp ;) Förutom stavarna så fick han två böcker han hade önskat sig; Skitmat och Kristine Webers andra bok. Jag fick en Ralph Lauren-tröja av honom - så nu kan jag hålla mig både snygg och varm :) Av mamma, pappa, mormor, morfar och farfar fick jag presentkort för att köpa en Kitchen Aid - så snart så :D hihi. Av systrarna fick jag två kökshanddukar med Elsa beskow-motiv och en sockerkaksform formad som en ros :) Mycket bra julklappar allihopa!
 
 
Sen bar det av ut på en skidtur i spåren (såklart) och A var ju även tvungen att testa sina nya stavar ;) Det var en härlig och lite småkall tur och man kände av träningsvärken i benen en del. När vi kommit tillbaka till stugan, duschat och klätt oss för julfirandet så blev det en jullunch med en sprakande kamin intill. Väldigt mysigt, och här måste jag säga att julkänslan var som störst under dagen :)
 
Jullunchen bestod av julskinka, kalvsylta, rödbetssallad, kokt potatis, senapssill, grönpepparpaté, renkorv, whiskeycheddar, julknäcke, Högbolimpa och vörtbröd - med tillbehören smör, äppelmos, senap och Apotekarnes årgångsjulmust.
 
Efter jullunchen blev det såklart Kalle Anka på tv, julgodisätande och bara ett njutande av att vara tillsammans, för oss själva. Det var lugnt och skönt, men den där riktiga julkänslan infann sig inte ritkigt. Jag hade tappat stämningen redan efter Lucia, då både julbord med jobbet och Lilla Julafton hemma hos oss, var avklarade... Men mysigt hade vi det som sagt i alla fall - och vem mår inte bar av att vara i en varm stuga uppe i fjällen med massor av ljus och en sprakande brasa tänd?! :)
 
På kvällen blev det ingen julmat alls för vår del, då vi redan tröttnat på det. Istället blev det Pulled Pork-burgare med massa tillbehör - Gott! :) Fixade även till en supergod drink som jag kan rekommendera, nämligen Mimosa med blodgrape:
 
(bilden (utan recept) är lånad från Ica-kuriren)
 
Vi hade köpt frysta granatäppelkärnor, vilket var väldigt smidigt. Det blev inte röda stänk över hela köket när man skule få ur kärnorna, plus att vi fick drinken lite kallare med dem :) Om man vill kan man också byta ut Cointreaun mot annan apelsinlikör (t ex Triple Sec) och likaså Proseccon kan bytas ut mot valfritt mousserande vin eller champagne.
 
Kvällen avslutades sedan med att spela kort, äta mer julgodis och bara umgås :) <3

Skärsjövålen - innan jul

Fredagen innan jul började med att vi gick upp och jobbade som vanligt. Men det blev en kortdag och vi gick hem vid tvåtiden. Åkte iväg och fixade lite småsaker, bl.a. köpte nya torkarblad till bilen, innan vi åkte hem för att packa in allting i bilen. Skidor, väskor, kläder och en hel del julklappar stuvade vi in innan vi åkte mot Sandviken. Väl framme där blev vi bjudna på mat och fick, förutom familjen, även träffa mormor och morfar - alltid lika trevligt :) Nästa morgon åt vi frukost och sen åkte jag och A upp till fjälls! Vi kom fram till stugan runt sex-tiden på kvällen och då var det bara att "starta" upp stugan med allt vad gäller element,vatten, elda i kaminen och en del till saker. Det gick bra och snart hade vi även fått upp värmen i stugan!
 
När vi kom fram var det bara att börja skotta för att ta sig in i stugan, tur vi hade strålkastare ;)
 
Efter att all "uppstartning" av stugan var gjord blev det mat, nämligen pasta med kyckling och rödvin :) 
 
Dagarna som följde var snöiga och kalla och precis som de borde vara den här tiden på året. Till vår (särskilt min) stora förtjusning så snöade det några dagar så vi till och med fick skotta lite. Första dagen blev det längdskidåkning 9km, mys och fika i stugan. Så kom de flesta dagar att se ut, så jag bjuder mest på bilder från dagarna :)
 
Snön låg fint på marken och himlen glödde första morgonen, såg 10 gånger finare ut i verkligheten!
 
Innan vi tog skidorna och åkte ut med så fick jag ta och lägga på lite glid också - sånt vill man ju inte vara utan! Första gången jag gjorde det, men det gick bra (tror jag). 
 
 Underbara vinter!
Varje gång jag är uppe i fjällen fascineras jag över den fina naturen och måste fota, fota, fota... :)
 
På måndagen (22:a december) åkte vi till Vemdalen för att åka slalom i Björnrike. Vi hade först tänkt åka till Vemdalsskalet, men eftersom att Björnrike hade fler av backarna öppna så valde vi det istället. Dagen till ära (eller inte alls faktiskt) så snöade det hela förmiddagen och det var rent ut sagt skitkallt att åka!! Man var ibland tvungen att stanna i backen efter halva åket för att det stack och blev så kallt med snön i ansiktet. Man skulle verkligen ha behövt en skoterhjälm! Vi gick in för att ta en tidig lunch vid elva, men då hade de inte börjat med lunchen än. Vi satt kvar inne ändå och tog det lugnt och snart fick vi även beställa mat och få upp värmen litegrann. På eftermiddagen blev vädret bättre och det var mycket roligare att åka. Backarna var även riktigt bra (hela dagen) så det var verkligen ett bra första åk den här vintern! :) På vägen tillbaka till stugan stannade vi i Hede och handlade mat, och även lite julgrejer som jag kände att behövdes i stugan.
 
Dags att bege sig ut i backen!
 
(klicka för större bilder)
 
Snöigt och kallt!
 
På dan före dan blev det längdskidor igen. Det var soligt och fint men hade blivit kallare och blåsigare. Jag valde i alla fall att ta med mig A till Skärsjön, då det var ett ställe jag ville visa honom. Vi hade matsäck med oss och efter en kall och rätt lång klättring uppför satte vi oss i solen framför raststugan och fikade den. Trots varm choklad och mat i magen blev vi inge varmare, så fort efter att vi fikat färdigt blev det hemfärd igen - och oj vad mycket snabbare den gick. Nedför hela vägen till stugan ;) Hemma i stugan fick vi sedan värma oss med en dusch och sedan lite glögg med pepparkakor. På kvällen vankades sedan Uppesittarkvällen - något som verkar ha blivit en tradition för väldigt många. Vi hade köpt Bingolotter och satt faktiskt och spelade, även om jag tycker att allt det andra runtomkring är det roligaste. Men vi hade en riktigt mysig och julig kväll, dan före dan, och vann faktiskt 100kr på min lott = pengarna tillbaka för båda ;)
 
Vyerna vid fina Skärsjön (klicka för större bilder)
 
Det var KAAAAALLT (trots att vi satt där det var hyfsat lä) !!!
 
Uppesittarkvällen med Ingvar Oldsberg (och tomtarna vi köpte i Hede) :)
 

Lucia & Lilla Julafton

Den 13:e december var det ju Lucia, som säkert ingen missat. Jag hade ställt klockan på 06.55 för att gå upp och titta på Lucia på tv. Dock behövde jag inte vakna av larmet utan vaknade vid 6 utav N som ropade. Jag gick upp till honom och försökte få honom att somna om, men icke. Han ville inte sova, var törstig, ville leka osv. Jag kände mig ganska pigg ändå (troligtvis för att jag bara drack en öl dagen innan och att jag kom hem i bra tid). Vi lekte en stund på hans rum och gick sedan ner för att titta på Lucia kl 7. N satt och tittade med mig en halvtimme innan han fick gå och väcka pappan i huset :) 
 
Lucia på tv :)
 
Julfrukost :)
 
 Dags att lägga upp godis!
(Leilas Rocky Roads, Bountykulor, Kardemummapraliner med kakao, brun-vit hasselnötspralin, vita pepparkaksbollar och ischoklad med två sorters choklad)
 
Efter att vi tittat klart på Lucia började jag slänga ihop degen till vörtlimpan som skulle stå och jäsa. Sen blev det riktig julfrukost; Tomtegröt med kanel och julknäcke med julskinka på - gott såklart! Under resten av förmiddagen fortsatte vi med att baka bröd (blev även en Högbolimpa), leka med Neo och fixa inför att gästerna (A's mamma + 1 samt A's bror) skulle komma. När de var här blev det först glöggfika med pepparkakor och en massa julgodis - kanske var lite väl ambitiös med antalet olika sorter... ;) haha. Efter fikat blev det julklappsutdelning och julklappsbyte. Neo fick såklart flera olika paket av oss och han hade att göra ett bra tag. När han öppnat ett paket ville han ju leka med den grejen och det tog därför lång tid innan han öppnade nästa, och så fortsatte det :) Av mig fick han ett påslakanset med hans älskade Blixten (från filmen Cars/Bilar) på, en minibrödrost i trä och en designad galge med en bil på. 
 
Bilder lånade från Glasverandan, där jag köpte sakerna.
 
Vi vuxna fick ett varsitt paket i julklappsbytet vi hade, och där lyckades jag få en Blender där man kan göra juice/smootie direkt i en flaska som man sedan kan ta med sig :) Superbra grej som jag dock inte hunnit testa än. Eftermiddagen flöt på och det blev dags för julmiddag. En massa mat, som vanligt, och även fast man åt tills man storknade blev det massor med mat över som jag, A och N fick äta i matlådor och till middagar i princip hela veckan efteråt... ;) En lyckad dag var det i alla fall :)
 
Godsaker.
 
Vörtlimpa, Högbolimpa, julskinka, whiskeycheddar och senap.
 

Julbord nr. 2 - genomfört

Ojojoj, jag tänkte att jag bara skulle komma några dagar efter (som jag skrev i senaste blogginlägget), hade tänkt hinna med att blogga redan den 14 december, men det blev inte riktigt så.... Det var så mycket som hände och såmycket som skulle göras hela tiden innan jul, så jag hade helt enkelt inte tid. Sen har det varit jul och nyår och vi har varit bortresta, till fjällen där vi knappt haft internetkontakt. Har varit väldigt skönt faktsikt, men nu börjar jag känna att det är dags med bloggandet igen :) Men här kommer det i alla fall ett inlägg, och sen ska jag försöka komma ikapp! Välkomna tillbaka :)
 
Julbordet den 12:e dec var alltså vår julfest med jobbet. Vi gick till Södra Teatern där julbordet var bokat och började det hela med lite glöggmingel i foajén. Efter en stund fick vi komma in i Etablissemanget och sätta oss vid de uppdukade borden. Vi tog upp nästan alla platster i stora matsalen, och jag tyckte nästan synd om de övriga fem, sex stycken som var där samtidigt som vårt stora gäng ;) Vi fick sitta och vänta en stund på grund av dryckesbeställningar och annat, så jag smet iväg och knäppte lite kort. Hann precis klart med det innan alla kom och skulle börja ta mat! Dock missade jag att knäppa på varmrätterna, likaså när jag hade plockat utav dem sen. Inne i matsalen var det livemusik på scenen i form av jazz. Var väl inte någon som reagerade särskilt mycket på musiken tror jag, alla var rätt upptagna med att äta, prata och ha det trevligt ;)
 
Ost- och brödbordet.
 
En del av det kalla.
 
Herr Mobergs små pajer var riktigt goda!
 
 Efterrättsbordet :)

På julbuffén:

Sillbordet
Löksill, currysill, klar sherrysill, husfruns sill, svartvinbärssill, stekt inlagd vitlökssill, örtsill, löjromsgravad Mackmyrasill, BBQ-strömming, ägghalvor (med räkröra och löjrom), kokt potatis.

Kall- och varmrökt
Kallrökt, varmrökt, apelsingravad lax, szechuangravad lax. Kryddinkokt lax, varmrökt torsk, skaldjursterinne, Västerbottenpaj, Herr Mobergs röra, gubbröra.

Kallskuret
Kalvleverpastej, ankpastrami, rullsylta, kalvsylta, kycklingrulle, julskinka, Onsalakorv, jägarkorv, lantterinne av vildsvin, fårfiol.

Varma rätter
Köttbullar, prinskorv, benfria revbensspjäll, Janssons frestelse, omelett, Hugos fläskkorv, rödkål.

Sallad
Rödbetssallad, inkokta syrade betor, grillad sparris, tomatsallad.

Tillbehör
Hovmästarsås, grov senap, stark honungssenap, espressosenap, örtmajonnäs, gräddfil, hackat ägg, rödlök, smör.

Ost & bröd
OP Anderssonkryddad prästost, whiskeyost, västerbottenost, Gotlandslimpa, vörtbröd och kavring.

Dessertbordet
Citronpaj, choklad och kaneltarté, saffransmacaron, chokladpastej, saffransknyten,
saffranspannkakor, minidammsugare, knäck, ischoklad och praliner.

 

Förrätt och efterrätt, som vanligt blev det av någon anledning ingen bild på varmrätten...
 
Lite smått och gott (drack dock ingen snaps det här året).
 

När middagen (vår sittning) var slut var vi tvungna att gå ut därifrån. De visade oss upp till baren och dansgolvet några våningar upp. Det var inte så många som ville dansa, mest bara en från vårt jobb faktiskt, som försökte få med sig flera - men misslyckades. Själv satte jag mig vid ett bord med några andra, där vi mest bara satt och pratade. Eftersom att klockan bara var 17 när vi började äta, så var klockan inte så mycket när vi väl kom upp till baren. Vid 21.15 lämnade jag stället och åkte hemåt. Kan tyckas tidigt, men vi hade Neo hemma plus att vi skulle upp och ordna en massa inför Lilla Julafton som vi skulle ha nästa dag.